Ovsenné guličky

Autor receptu: myalab

Tento recept ma zaujal práve preto, že obsahuje ovsenné vločky, ktoré ako vieme majú vysoký obsah minerálov, vitamínov. Ak máte nedostatok vitamínov B, vápnika, železa, fosforu či lecitínu, mali by ste siahnuť práve po vločkách. Pôvodný recept mám od bývalej spolužiačky, ktorá ho má pod názvom Mlynárové pusinky, sice neviem prečo pusinky, ale ona dáva na plech cesto pomocou lyžičky. Keďže som urobila guličky, nechcela som to nazvať Mlynárové guličky, lebo niekto by to mohol pochopiť vulgárne :)

40
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Postup

  1. Na rozpustenom masle opražíme ovsenné vločky, po chvíli pridáme cukor a vanilkový cukor. Miešame pokiaľ sa rozpustí. Odstavíme, necháme trochu vychladnúť a vysypeme do pripravenej múky s práškom do pečiva. Pridáme oriešky najlepšie opražené a trochu nasekané, brusnice a slivky alebo aj iné sušené posekané ovocie (hrozienka, ananás, marhule...). Ešte pridáme rozšľahané vajcia. Zamiešame a tvoríme buď guľky alebo len tak pomocou dvoch lyžičiek tvoríme kôpky na plechu, na ktorom máme papier na pečenie, prípadne fóliu. Pečieme v dobre vyhriatej rúre do zlatista.
  2. Po vychladnutí môžeme poliať čokoládovou polevou a navrch ozdobiť sekanými lieskovými orieškami, alebo podľa svojej chute.
  3. Ešte ich nemám poliate čokoládou a dozdobené, potom pridám aktuálny obrázok. Len radšej nesľubujem, lebo idúúúú aj takto :) Mohlo by sa to volať aj Musli guličky.