Ovsené mlieko (bez laktózy)

Autor receptu: pupava

Nedávno som pridávala kokosové, pridávam pre inšpiráciu aj ovsené rastlinné mlieko, ktoré môžete použiť všade tam, kde bežne používate kravské. Ovsené mlieko je navyše zdravé. Má veľmi špecifickú chuť a priznám sa, že keď som pila kupované, absolútne mi nechutilo. Po urobení domáceho som veľmi rýchlo zmenila názor naň.

Suroviny

Postup

  1. Ovsené vločky nasypeme do misky a zalejeme vodou. Necháme na noc odstáť. Ráno zmixujeme tyčovým mixérom, mixujeme asi 2-3 minúty.
  2. Pripravíme si vedľajšiu misku a položíme na ňu gázu alebo textilnú plienku a po obvode priviažeme povrazom. Vymixované mlieko precedíme cez plienku/gázu. Upozorňujem, že je to fakt beh na dlhú trať, takže si pripravte nervy. Zvyšnú časť vymyxovaných ovsených vločiek si postupne vysypávame do ďalšej misky. Keď už máme všetko precedené, odstránime plienku/gázu z misky a položíme si ju na pracovnú dosku vedľa. Zoberieme zvyšky ovsených vločiek, ktoré sme si odkladali do zvlášť misky, vysypeme/vylejeme ich do plienky a plienku do nášho precedeného mlieka poriadne vyžmýkame (ale pozor, aby vločky ostali v plienke/gáze, z plienky bude tiecť biela tekutina).
  3. Z uvedeného množstva surovín mi vyšlo rovného 1,5 litra ovseného mlieka.