Ovocný koláč pre dvoch (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Je sezóna jahôd, tak som poslala toho môjho nech ide nazbierať na blízke družstvo, kde funguje samozber. "Dones tak 5kg, viac nie!" som mu prikázala. Doniesol 13,50 kg. Tak mám jahodový džem, jahodový rôsol, v mrazničke jahodovú dreň a zvlášť jahody. Jedli sme jahody so šľahačkou, jahody so zmrzlinou, jahody len tak a furt pretože včera mi doniesol ďaľšie 4kg, že to už naposledy :-) tak s tých celkom posledných som upiekla koláč.

6
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Odkedy sme doma len dvaja musím väčšinu svojich receptov prispôsobovať, čiže zmenšovať. Menšie dávky, menšie plechy, menšie hrnce. Aj toto je koláč pre dvoch, robený vo forme s priemerom 27cm. Všetky prísady na cesto zmiešame (ak chcete môžete vyšľahať sneh z bielka, mne sa nechcelo). Cesto vylejeme do formy a upečieme. Rúru rozohrejeme na 200°C a hneď po vložení zmiernime na 160°C a pečieme cca 20 minút.
  2. Tvaroh, smotanu a cukor vymiešame a navrstvíme na vychladnutý korpus.
  3. Jahody zasypeme cukrom a dáme variť. Ja som to nechala celkom slabúčko variť asi pol hodinu. Treba ochutnať a cukru dať podľa potreby, prípadne trošku kyseliny citrónovej.
  4. Keď sú jahody presladené, odstavíme ich, necháme mierne vychladnúť. Odoberieme trochu šťavy a v nej rozpustíme tortové želé, vylejeme do jahôd a povaríme ešte minútu. Teraz musíme jahody miešať aby vychladli, pretože také horúce ich na tvaroh naliať nemôžeme :-) tak si zoberieme hrniec k počítaču a mrkneme čo je na vareche nové a miešame...
  5. vlažné jahody navrstvíme na tvaroh a dáme stuhnúť do chladničky
  6. najlepšie cez noc....
  7. a toto boli moje raňajky :-)