Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Mali sme chuť na niečo svieže. Spravila som syrový šalát, ale vybrala som údený eidam, z ovocia som volila jablko, opražené orechy a mandarínku, zo zeleniny cibuľu a nakladanú kyslú uhorku. Suroviny som spojila domácou základnou majonézou, ktorú som odľahčila kyslou smotanou. Touto kombináciou som získala chutný a osviežujúci syrový šalát, nakoniec môžete posúdiť sami, ak vyskúšate.

6
porcií
20 minút
príprava

Postup

  1. Pripravila som si potrebné suroviny.
  2. Očistenú cibuľu som pokrájala na jemno.
  3. Syr som pokrájala na malé kocky.
  4. Syr a cibuľu som dala do misy.
  5. Mandarínku som ošúpala, vyfiletovala a...
  6. ...pokrájala na malé kúsky,...
  7. ...ktoré som pridala do misy.
  8. Kyslé uhorky som tiež pokrájala na kocky.
  9. Pokrájané uhorky som pridala do misy.
  10. V trúbe vyhriatej na 190 stupňov som na sucho opražila vlašské orechy 5 minút. Nechala som ich úplne vychladnúť a posekala som ich na hrubo, stačí niekoľkokrát prejsť ostrým nožom.
  11. Posekané orechy som pridala do misy k ostatným surovinám.
  12. Pridala som základnú domácu majonézu - recept mám tu.
  13. K majonéze som pridala kyslú smotanu, dochutila som soľou, čerstvo mletým čiernym korením a celé som dobre premiešala. Cukor som nedávala, lebo mandarínky a jablká sú sladké dosť. Syrový šalát som odložila na 1 hodinu vychladiť do chladničky a aby sa navzájom prepojili chute.
  14. Podávala som s krajcom čerstvo upečeného chleba, ale dobré je podávať tento šalát s čerstvým celozrnným pečivom. Môže sa podávať ako samostatný pokrm alebo jedlo po večeri, tiež je tento šalát vhodný na prípravu obložených chlebíčkov, plnenie paradajok a inej zeleniny alebo šunky.
  15. Moju porciu som poprášila sladkou mletou červenou paprikou.