Ovocno-zeleninový syrový šalát s orechami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Mali sme chuť na niečo svieže. Spravila som syrový šalát, ale vybrala som údený eidam, z ovocia som volila jablko, opražené orechy a mandarínku, zo zeleniny cibuľu a nakladanú kyslú uhorku. Suroviny som spojila domácou základnou majonézou, ktorú som odľahčila kyslou smotanou. Touto kombináciou som získala chutný a osviežujúci syrový šalát, nakoniec môžete posúdiť sami, ak vyskúšate.
Postup
- Pripravila som si potrebné suroviny.
- Očistenú cibuľu som pokrájala na jemno.
- Syr som pokrájala na malé kocky.
- Syr a cibuľu som dala do misy.
- Mandarínku som ošúpala, vyfiletovala a...
- ...pokrájala na malé kúsky,...
- ...ktoré som pridala do misy.
- Kyslé uhorky som tiež pokrájala na kocky.
- Pokrájané uhorky som pridala do misy.
- V trúbe vyhriatej na 190 stupňov som na sucho opražila vlašské orechy 5 minút. Nechala som ich úplne vychladnúť a posekala som ich na hrubo, stačí niekoľkokrát prejsť ostrým nožom.
- Posekané orechy som pridala do misy k ostatným surovinám.
- Pridala som základnú domácu majonézu - recept mám tu.
- K majonéze som pridala kyslú smotanu, dochutila som soľou, čerstvo mletým čiernym korením a celé som dobre premiešala. Cukor som nedávala, lebo mandarínky a jablká sú sladké dosť. Syrový šalát som odložila na 1 hodinu vychladiť do chladničky a aby sa navzájom prepojili chute.
- Podávala som s krajcom čerstvo upečeného chleba, ale dobré je podávať tento šalát s čerstvým celozrnným pečivom. Môže sa podávať ako samostatný pokrm alebo jedlo po večeri, tiež je tento šalát vhodný na prípravu obložených chlebíčkov, plnenie paradajok a inej zeleniny alebo šunky.
- Moju porciu som poprášila sladkou mletou červenou paprikou.