Ovocné kocky s domácou Lučinou

Autor receptu: laurisia

Robila som tento koláč prvý krát - tak akosi podľa seba a poskladaním info z netu o tom, ako sa dá využiť doma vyrobená "Lučina"

120 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Postup

  1. Dva dni vopred si urobíme domácu Lučinu – V miske zmiešame spolu (stačí lyžicou) jogurty a smotanu na varenie. Do sitka dáme plátenko alebo utierku, postavíme na nejaký hrniec, aby mohla stekať srvátka a do plátenka vylejeme pripravenú zmes. Necháme stekať aspoň 15 hodín, potom ešte v plátenku trošku vyžmýkame, vyklopíme do mištičky a odložíme do chladničky. Vzniklo nám cca pol kilo domácej Lučiny.
  2. Upečieme piškótu - Vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny, potom pridáme vodu a nakoniec pomaly zamiešame tuhý sneh z bielkov, múku a PDP. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (bude nám zároveň nakoniec robiť „ohradu“ pre želatínu, aby sa nevyliala pod cesto) a pečieme pri teplote 160 °C.
  3. Krém – Vyšľaháme šľahačkovú smotanu so stužovačom, kým nemáme poriadne hustú šľahačku. V druhej (väčšej miske) vyšľaháme domácu Lučinu s práškovým cukrom. Postupne ručne primiešame šľahačku. Rovnomerne natrieme na vychladnutú piškótu.
  4. Poukladáme na tenké úhľadné plátky nakrájaný broskyňový kompót a popolievame želatínou.
  5. Želatínu si pripravíme podľa návodu (každá má iný postup prípravy a je na iné množstvo) tak, že na tekutinu použijeme šťavu z kompótu a dolejeme do pol litra obyčajnou vodou.
  6. Necháme cez noc zatuhnúť v chladničke. Kto chce, môže ešte dozdobiť šľahačkou