Ovocná torta

Ovocná torta (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Túto ovocnú tortičku odporúčam, aj keď je na čas náročná, ale oplatí sa.

180 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Piekla som vo forme s priemerom 28 cm. Najprv som si do tuha vyšľahala bielky, pridala cukor znovu vyšľahala do tuha, jemne zašľahala do tuhých bielok žĺtky a nakoniec múku, ktorú som si rozmiešala s kypriacim práškom. Na spodok formy som dala papier na pečenie.
  2. Keď bol korpus upečený, nechala som ho schladiť, dala som preč papier na pečenie. A neviem, čo ma napadlo dať potravinársku fóliu a to nerobte, lebo dopadnete tak ako ja, chcela som síce dobre, ale dopadlo to horšie. No nič, na budúce budem múdrejšia.
  3. Medzi tým som si dala variť ovocné pyré: do hrnca som si navážila ovocie/ja mám doma taibery, tak som dala viac tých, pridala cukor a pomaličky za stáleho miešania som asi tak pol hodiny varila pyré, pokiaľ sa Vám ovocie nerozvarí. Cez jemné sitko som všetko prepasírovala. Rozdelila na polovicu, Jednu na krém a jednu na zrkadlovku.
  4. Krém som robila nasledovne: Mascarpone som dohladka vymiešala so šľahačkou, šľahačku som nešľahala zvlášť, len som ju vyliala do mascarpone a potom na nižších otáčkach zo začiatku šľahala, potom som pridala otáčky a do tuha vyšľahala.Postupne som pridala tvaroh a vanilkový cukor a znovu som dobre šľahala. Dala som si rozpustiť asi na 5-6 minút 11 plátov želatíny do studenej vody. Potom som ju jemne vyžmýkala a pridala do jednej polovice ovocného pyré. Ak by ste už mali pyré studené, kľudne ho dajte zohriať k bodu varu a pridajte želatínu a miešajte, dokiaľ sa nerozpustí.
  5. Z krému si odoberte dvakrát po dve PL a pomaličky zamiešajte do ovocného pyré, dobre dohladka vymiešajte a na koniec všetko primiešajte do celého krému. Ja som to robila strojom na nižších otáčkach a mala som krásny jemný krém.
  6. Krém som vyliala do tortovej formy a dala do chladničky na tri hodiny stuhnúť. A toto je tá chyba, bála som sa, aby mi nepretiekol krém až dolu a nakoniec uvidíte, ako to dopadlo.
  7. Zrkadlovku si urobíme nasledovne.: do vody si vložíme 4 pláty želatíny tiež na 5-6 minút, pyré som si dala zohriať, ako som už písala, k bodu varu, odstavila a jemne vyžmýkala želatínu a vložila do pyré. Miešala som, kým sa želatína nerozpustí a vyliala na stuhnutý krém. Nechala stuhnúť od večera do rána, môžete síce aj menej, ale takto som si bola istá, že dobre stuhne. No a tu je torta hotová.
  8. Nabudúce nechám, nech to stečie, ako chce, a uvidíme, ako to bude vyzerať. Teraz to pekne nevyzeralo, keď som dala dole fóliu, vyzeralo to takto, no žiaľ, už budem múdrejšia. Ale za to chutila výborne.