Ostrá čučoriedková salsa
Autor receptu: droetker
Komerčný recept<br />
V minulosti prevládali v našich špajzách a pivniciach džemy a marmelády klasických slovenských chutí. Najčastejšie sa v záhradách pestovali ovocné stromy ako marhuľa, čerešňa, broskyňa, slivka. V záhradkách bolo obyčajne možné nájsť maliny, černice, jahody či egreše. Moderná kuchyňa ponúka množstvo inšpirácií a dnešné gazdinky sa neboja experimentovať ani s exotickými chuťami alebo kombinovať obľúbené druhy ovocia.
Postup
- Čučoriedky preberieme, umyjeme, odvážime a ponorným mixérom rozmixujeme. Feferónku alebo čili papričky očistíme a nasekáme najemno. Čili papričky sú veľmi ostré, pri ich spracovaní použijeme gumené rukavice. Zázvor olúpeme, nastrúhame najemno. Limetky umyjeme, osušíme, kôru nastrúhame a vyžmýkame šťavu.
- Všetky pripravené suroviny spolu s jablkovým džúsom vložíme do väčšieho hrnca a dobre premiešame s Extra želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
- Salsu ochutíme soľou a čiernym korením a okamžite plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku (poháre s klasickými viečkami bez závitov neobraciame).
- TIP: Namiesto čerstvých čučoriedok môžeme použiť aj mrazené čučoriedky. Salsu
podávame ku grilovanému alebo pečenému mäsu.
- na 4 poháre à 375 ml