Oškvarkový posúch

Oškvarkový posúch so smotanou bez lepku

Autor receptu: novalim

Raz ho upečiete a recept si zaradíte medzi svoje top recepty.* Tento klasický oškvarkový posúch s kyslou smotanou je výborná vec a my sme ho pre vás pripravili v bezlepkovej verzii. Na zajedanie k polievke ale aj na raňajky či večeru.

10
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások. Do hrnčeka nalejeme 50 ml mlieka, rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme pracovať 10-15 minút na teplom mieste, kým vznikne kvások. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme štipku soli a kvások. Postupne prilievame aj zvyšok mlieka. Vymiesime nadýchané cesto, posypeme ho trochou múky a prikryjeme čistou utierkou.
  2. Potom cesto opäť trochu ručne premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme do oválu alebo kruhu na hrúbku asi 2 cm. Vyvaľkané cesto prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozpustenou bravčovou masťou a trochu osolíme.
  3. Kyslú smotanu rozmiešanú s vajcom rozotrieme na cesto, na to rozložíme oškvarky a na malé kúsky nakrájanú slaninu. Necháme opäť podkysnúť asi 15 minút.
  4. Posúch pečieme na 190-200 °C približne 20 minút najlepšie v parnom režime alebo s nádobou s vriacou vodou vhodnou do rúry, ktorú umiestnime na nižšiu priečku v rúre. Upečený posúch posypeme lístkami rozmarínu.