Drobné slané pečivo

Oškvarkové slané keksíky bez lepku

Autor receptu: novalim

Všimli ste si, že v obchodoch pomenej dostať slané keksíky bez lepku? A viete čo? Vôbec to nevadí, pretože my vám dnes ukážeme, ako si môžete slané keksíky bez lepku upiecť sami doma.* Pripravili sme pre vás nový recept – oškvarkové slané keksíky bez lepku, ktoré sa vám zídu napríklad na večer, aby ste mali čo chrumkať pri pozeraní telky.

10
porcií
10 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Promix UNI dobre premiešame so soľou, strúhaným syrom a kypriacim práškom. Pridáme žĺtky, víno a najemno pomleté oškvarky a vymiesime na hladké kompaktné cesto. Ak je stále drobivé, pridáme ešte lyžicu vína, prípadne trochu vody.
  2. Cesto potom na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na 3 mm hrúbku, potrieme ho bielkom, posypeme rascou a radielkom ho nakrájame na tvar krekrov – prípadne na tyčinky alebo napríklad povykrajujeme kolieska.
  3. Slané keksíky bez lepku naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, vidličkou ich poprepichujeme a dáme ich piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme asi 12-15 minút do zlatista (dĺžka pečenia závisí od veľkosti a hrúbky keksíkov, preto odporúčame po 10 minútach skontrolovať ich prepečenie).
  4. Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete do cesta pridať čerstvé alebo sušené nasekané bylinky (oregano, tymian a pod.).
  5. Slané keksíky bez lepku podávame k nápojom.