Osie hniezda

Autor receptu: gablerovaj

...keď do kysnutého cesta nejde vajce

70 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do trochy osladeného mlieka dáme napučať droždie.Pridáme rozpustený tuk a ostatné prísady, zvyšok mlieka a vypracujeme hladké cesto.
  2. Na teplom mieste ho necháme vykysnúť.
  3. Cesto rozdelíme na 2 časti. Každú vyvaľkáme, posypeme škoricou, vanilkou a kryštálovým cukrom, hrozienkami, orechmi. Druhé cesto môžeme posypať cukrom, kakaom, vanilkou, alebo inak, podľa chuti. Surovinami nešetríme. Na posypané cestá pokvapkáme rozpustené maslo a olej, aby to nebolo moc suché.
  4. Cestá zvinieme a záviny pokrájame asi na 1 - 1,5 cm kúsky, ktoré ukladáme na vymastený plech. Dáme ich do rúry podkysnúť a asi po piatich minútach ich vyberieme a potrieme žĺtkom. Dáme piecť.