Orieškovo-čokoládový zapletanec / fotorecept/

Autor receptu: izabella929

Kysnuté cestá robievam keď je trošku chladnejšie,lebo je ľahšie ovládateľné po vykysnutí. Už som mala veľkú chuť na niečo fajnové,bez peny, maslovej plnky a šlahačky...Tento koláč je veľmi chutný, jemný a naviac som ho vylepšila horkou čokoládou..

10
porcií
90 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravila som si cesto.Hladkú múku som si preosiala do miešacej misky..pridala som k nej soľ,vajce, práškový cukor a v 2,5 dl vlažnom mlieku a lyžici cukru vykysnutý kvások..kedˇsom všetky suroviny zmiesila, pridala som aj mäkké maslo...cesto som poriadne vypracovala.../ja miesim ručne, aby som cítila kvalitu cesta/ necelú pol hodinu som ho miesila, až bolo hladké, polotuhé, lesklé a dobre formovateľné..
  2. Po pol hodine cesto bolo krásne jemné a lesklé...uložila som ho zpäť do misy, posypala hl. múkou, zakryla útierkou a nechala riadne vykynúť..
  3. Vykysnuté cesto...
  4. Položila som ho na pracovnú dosku a rozvaľkala na celú plochu..
  5. Do misy som dala pomleté oriešky,cukor,rum,2 lyžice smotany, 2 lyžice marhuľový džem a nastrúhala 4 kocky horkej čokolády...všetko som zmiešala
  6. Plnkou som potrela celé cesto..
  7. začala som cesto rolovať ako roládu..rolovanie koláča s náplňou..
  8. zrolovaný koláč som prerezala po dlžke na polovice...koláč som položila nenatretou časťou na dosku ..
  9. začala som zapletať natretou časťou do tvaru vrkoča..uložila na pekáč...trúbu som dala vyhriať na 180 st. a koláč som vložila do vyhriatej trúby a piekol sa 40 min..
  10. upečený....
  11. Upečený koláč v reze...posypala som ho práškovým cukrom..cesto nie je celkom biele, lebo čokoláda sa roztopila..ale chuťou je úžasný a chrumkavý...prajem dobrú chuť...
  12. moje oriešky..musím ich už spracovať, lebo už bude o mesiac nová úroda...
  13. Takéto stromiská sú moje lieskovcoví dodávatelia..tento rok sú poriadne zarodené...mám 9 takých stromov...