Orieškovo-čokoládový zapletanec / fotorecept/
Autor receptu: izabella929
Kysnuté cestá robievam keď je trošku chladnejšie,lebo je ľahšie ovládateľné po vykysnutí.
Už som mala veľkú chuť na niečo fajnové,bez peny, maslovej plnky a šlahačky...Tento
koláč je veľmi chutný, jemný a naviac som ho vylepšila horkou čokoládou..
10 porcií |
90 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravila som si cesto.Hladkú múku som si preosiala do miešacej misky..pridala som k nej soľ,vajce, práškový cukor a v 2,5 dl vlažnom mlieku a lyžici cukru vykysnutý kvások..kedˇsom všetky suroviny zmiesila, pridala som aj mäkké maslo...cesto som poriadne vypracovala.../ja miesim ručne, aby som cítila kvalitu cesta/ necelú pol hodinu som ho miesila, až bolo hladké, polotuhé, lesklé a dobre formovateľné..
- Po pol hodine cesto bolo krásne jemné a lesklé...uložila som ho zpäť do misy, posypala hl. múkou, zakryla útierkou a nechala riadne vykynúť..
- Vykysnuté cesto...
- Položila som ho na pracovnú dosku a rozvaľkala na celú plochu..
- Do misy som dala pomleté oriešky,cukor,rum,2 lyžice smotany, 2 lyžice marhuľový džem a nastrúhala 4 kocky horkej čokolády...všetko som zmiešala
- Plnkou som potrela celé cesto..
- začala som cesto rolovať ako roládu..rolovanie koláča s náplňou..
- zrolovaný koláč som prerezala po dlžke na polovice...koláč som položila nenatretou časťou na dosku ..
- začala som zapletať natretou časťou do tvaru vrkoča..uložila na pekáč...trúbu som dala vyhriať na 180 st. a koláč som vložila do vyhriatej trúby a piekol sa 40 min..
- upečený....
- Upečený koláč v reze...posypala som ho práškovým cukrom..cesto nie je celkom biele, lebo čokoláda sa roztopila..ale chuťou je úžasný a chrumkavý...prajem dobrú chuť...
- moje oriešky..musím ich už spracovať, lebo už bude o mesiac nová úroda...
- Takéto stromiská sú moje lieskovcoví dodávatelia..tento rok sú poriadne zarodené...mám 9 takých stromov...