Orejas (fotorecept)

Autor receptu: lubisthemple

Orejas (uši) je ďalší druh "pan dulce" (sladkého chleba), ktorý je v Mexiku veľmi obľúbený.

3600 minút
príprava
15 minút
na 210 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku vysypeme na pracovný stôl a v strede urobíme jamku, do ktorej dáme soľ a maslo. Začneme miešať maslo s múkou. Nalejeme polovicu vody a začneme miesiť cesto. Vylejeme druhú časť vody a primiesime všetku múku. Miesime, kým sa cesto viac-menej spojí (nemá byť hladké). Vytvoríme guľu, ktorú narežeme do kríža (nie úplne na spodok cesta). Necháme odpočívať 20 minút.
  2. Margarín rukami premiesime, aby bol mäkší. Urobíme z neho kváder.
  3. Cesto pomúčime a vyvaľkáme do tvaru kríža (v strede necháme cesto trochu hrubšie). Margarínový kváder položíme na cesto a zabalíme ho. Horizontálne aj vertikálne ho roztlačíme pomocou válku.
  4. Rozvaľkáme ho na obdĺžnik, ktorý je 3 krát dlhší ako široký. Cesto treba poriadne múčiť, aby sa nelepilo. Cesto preložíme v jednej tretine. Opačný koniec preložíme cez preloženú tretinu cesta. Cesto otočíme o 90° a rozvaľkáme. Opäť ho zložíme. Zakryjeme fóliou a necháme odpočívať 20 minút.
  5. Tento celý proces opakujeme ešte dvakrát (rozvaľkať, zložiť, otočiť, rozvaľkať, zložiť, nechať odpočívať 20 minút). Vložíme do chladničky na 8 až 24 hodín.
  6. Cesto rozrežeme na 2 časti. Rozvaľkáme ho na obdĺžnik (asi 3 mm hrubý). Pracovnú dosku aj povrch cesta posypeme cukrom. Jemne pritlačíme, aby sa cukor prilepil.
  7. Ľavú stranu zložíme na dvakrát, kým sa dostaneme do stredu (vo štvrtinách). To isté urobíme aj s pravou stranou. Preložíme jednu stranu cez druhú. Krájame na asi 1 cm hrubé pásiky a ukladáme na pripravený plech.
  8. Pri druhej časti cesta som cukor poprášila troškou škorice.
  9. Pečieme v predhriatej rúre (210°C) 10 minút, po uplynutí ktorých orejas obrátime na opačnú stranu a pečieme ďalších 5 minút. Pred podávaním necháme vychladnúť, aby sme si skaramelizovaným cukrom nespálili jazyk :)
  10. Dobrú chuť :)