Orechový závin
Autor receptu: klaudicka251
Postup
- Cesto :
Z mlieka, lyžičky cukru a droždia si urobím kvások, prilejem ho k preosiatej múke, pridám soľ, zvyšok cukru, olej a vajíčka a vymiesim cesto.
Nechám ho kysnúť.
Cesto si rozdelím na 2 väčšie ( alebo 3 menšie záviny ) a plním podľa chuti.
- Maková plnka:
Mak sa sparí vriacim mliekom,dochutí cukrom a trochou škoricového cukru môžu sa pridať aj hrozienka,kt. si predtým sparíme a plnku natrieme na cesto. Postrúhame na plnku jablká (podľa chuti) a zavinieme.
Orechová plnka:
Pomleté orechy si zmiešame s vanilkovým a kryštálovým cukrom.Pridáme postrúhanú kôru z citróna alebo postačí aj citrónová šťava,premiešame a natrieme n cesto.
- Potrieme rozšľahanými vajíčkom a nechám ešte asi pol hodinu kysnúť.
Koláč ešte potriem rozšľahaným vajíčkom a položím na vymastený plech.