Orechový veniec
Autor receptu: tetrisss
Nakoľko mám vždy po výrobe syru aj riccotu, snažím sa ju upotrebiť, nakoľko je málo
kalorická a zdravá. Samozrejme do receptu môžete použiť jemný tvaroh, najlepšie z
polkilového balenia vo vedierku z L ...a.
10 porcií |
10 minút príprava |
50 minút na 170 °C |
Postup
- Z mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások, necháme vykysnúť. Do misy si dáme múku, tvaroh, soľ, premiešame, prilejeme kvások, vajce, zamiešame a nakoniec dáme olej. Poriadne cesto vypracujeme, najlepšie robotom. Necháme vykysnúť, znova premiesime a zas necháme vykysnúť, spolu asi hodinu.
- Na plnku zamiešame orechy, cukor, korenie, pridáme mlieko a nakoniec bielok.
- Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, roztiahneme do obdĺžnika , potrieme tekutým maslom, natrieme, no skôr uložíme, plnku, opatrne zavinieme, cesto je krehkejšie ako klasika a najlepšie uložíme do tortovej formy s bábovkovým spodkom, ktorú predtým vymastíme olejom. Necháme ešte asi 10 minút podkysnúť, potrieme zvyšným žĺtkom a pečieme.
Mne sa zdalo cesta trochu veľa a tak som oddelila ešte asi pätinu cesta a urobila z nej šesť moravských koláčov.
- Po upečení necháme vychladnúť, vlažné vyklopíme a posypeme cukrom. Inak ak ste zvyknutí na sladké koláče, cukor môžete pridať aj do cesta aj do plnky.
