Orechový koláčik bez múky a cukru (fotorecept)

Autor receptu: marikaa

Tento recept mám od mojej švagrinej. Všetkým jedákom veľmi chutil a len sa tak po ňom zaprášilo. Neobsahuje ani gram múky, môžu ho tak papať aj bezlepkáči.

15 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky vyšľaháme s medom do peny cca 10 min. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh. Prášok do pečiva zmiešame s orechami.
  2. Orechy a sneh striedavo zľahka zapracujeme k žĺtkom. Masa konzistenciou pripomína piškótové cesto.
  3. Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme pri teplote cca 170 °C asi 15 min. Či je cesto upečené zistíme tak, že po cca 10 min keď pritlačíme zľahka prsty na cesto, tak neostanú jamky, ale cesto sa vyrovná. Hotový koláč necháme vychladnúť, papier odstránime a pozdĺžne prekrojíme na polovice.
  4. Kakao a mascarpone zmiešame v miske. Med pridávame podľa toho, či máme radšej sladšie alebo menej sladké koláčiky. V pôvodnom recepte med v plnke vôbec nebol, no mne chýbal, tak som si recept upravila podľa seba.
  5. Plnku natrieme na plát cesta, priklopíme druhou polovicou cesta. Trochu plnky si necháme na potretie povrchu koláčika. A máme hotovo. Necháme trošku odležať, ale môžeme si hneď uvariť kávičku a ochutnať koláčik. Je to môj prvý príspevok na Varechu, trochu som bojovala s postupom, ale dúfam, že sa receptík bude páčiť.