Orechový koláč
Orechový koláč (fotorecept)
Autor receptu: paulapa
Toto je recept mojej mamy. Orechový koláč nesmel na Vianoce nikdy chýbať.
30 minút príprava |
30 minút na 220 °C |
Postup
- Droždie (1/2 kocky), trochu vlažného mlieka a za lyžicu cukru dáme do misky, prikryjeme a necháme vzísť kvások. Pridáme preosiatu múku a všetky ostatné suroviny a zamiesime cesto. U nás, za nás, to robí robot. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť.
- Plnka: Maslo roztopíme, hrozienka namočíme do horúcej vody a potom na sitku dobre prepláchneme. Všetky suroviny zmiešame a po lyžičkách prilievame horúce mlieko tak, aby nám vznikla hustá kaša.
- Vykysnuté cesto preložíme na dosku (kúsok cesta si odložíme) a vyvaľkáme. Cesto preložíme na plech a potrieme plnkou. Zvyšok cesta vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary na ozdobu.
- Okraje cesta zahneme smerom dnu a koláč ozdobíme ako najkrajšie vieme. Potrieme vajíčkom a necháme asi 20 minút vykysnúť, alebo pokiaľ sa nám nerozpáli rúra.
- Pečieme v horúcej rúre na 220 °C asi 30 - 35 minút podľa toho, aký veľký koláč pečieme. Toto cesto je na jeden veľký plech, alebo na dva menšie, okrúhle. Po upečení koláč poprášime cukrom.