Orechový koláč

Orechovo-vanilkový veniec (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Výborný mäkučký a chutný veniec. Určite si na ňom pochutia tí, ktorí obľubujú orechové plnky.

12
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Je dobré ak pri hnetení cesta použijete pomocníka, lebo cesto treba dobré vypracovať. Do misky si dáme všetky suroviny na cesto okrem masla a zapneme na najmenší stupeň, aby sa dobre premiešali. Keď sú suroviny spojené, počas miesenia pridáme po častiach maslo, aby sa zapracovalo do cesta a necháme hniesť ešte asi 5-7 min. Po vypracovaní cesto necháme zakryté kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem.
  2. Pripravíme si plnku tak, že maslo necháme trocha roztopiť, orechy zomelieme na hrubšie, pridáme práškový, škoricový a karamelový cukor. Ten dodá príjemnú chuť orechom. Zamiešame.
  3. Po vykysnutí cesto vyberieme z misky na dosku a rozvaľkáme ho do obdlžníka na hrúbku asi na 1 cm. Potrieme pripravenou orechovou plnkou a stočíme do rolky. Rolku potom rozrežeme pozdĺž na polovice, ktoré spolu spletieme tak, aby plnka bola na vrchu. Vložíme do vymastenenej formy.
  4. Veniec potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme podkysnúť. Pre urýchlenie, zapnem rúru na 50 °C a vložím formu do rúry na 10 min. Potom formu vyberiem, rúru zapnem na požadovanú teplotu - v tomto prípade 180 °C - a keď sa nahreje, vložím do rúry upiecť.
  5. Upečený veniec necháme na mriežke vychladnúť.
  6. Dobrú chuť.