Orechový koláč

Orechovo-škoricové slonie uši (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Dobrý tip na sladké raňajky

10
porcií
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy dáme hladkú múku, urobíme jamku, rozmrvíme droždie, zasypeme 1 čl kryštálového cukru, zalejeme 50 ml vlažnej vody a necháme urobiť kvások. Pridáme ostatné suroviny a zamiesime cesto. Necháme ho vykysnúť cca 60 min.
  2. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 10 rovnakých častí a 1 menšiu guličku. Necháme odpočinúť 10 min prikryté na pracovnej doske. Medzitým pripravíme zmes z orechov, škorice a cukru. Do druhej nádoby si dáme rozpustené maslo.
  3. Formu vymažeme maslom. Každú časť rozvaľkáme na kruh s priemerom 11cm. Je dobré si rozvaľkať všetkých 10 ks. Do formy dáme tú malú guličku a na ňu uložíme prvý kruh, ktorý najprv ponoríme do masla a obalíme orechovo škoricovou zmesu. Postupne do kruhu uložíme všetky. Ukladáme tak, aby sa z polovice prekrývali.
  4. Necháme vo forme ešte podkysnúť 20 min, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri 180° C 35- 40 min. Necháme vychladnúť.
  5. Jednotlivé "uši" sa od seba krásne oddeľujú, a aj na druhý deň sú mäkkučké. Na raňajky boli super :-)
  6. A na záver náš spachtoš :-)