Orechovo-kávovo-rumové miňonky (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Zo zbierky receptov po babke. Znížený obsah cukru oproti originálu na chuti neubral.

20
porcií
25 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. V mise som zmiešala namleté orechy, preosiaty práškový cukor, mletú zrnkovú kávu, marhuľový džem a um najprv lyžicou, spájanie som dokončila rukou. Pripravila som si mriežku. Nemám cukrársku, len som vytiahla tú z rúry:-) V dlaniach som formovala z orechovej hmoty malé guličky, aby sa zmestili do mini košíčkov, tých na miňonky. Guľky som nechala obschnúť asi hodinu, prospelo im to. Vyšlo mi 20 kúskov.
  2. Uvarila som kávu a za horúca som dve lyžice z nej zmiešala s práškovým cukrom na polevu. Mala som ju v plechovom hrnčeku s uškom, pri namáčaní guliek som ho naklonila a pomáhala si špáradlom, na ktoré som nastokla vždy inú guľku. Treba si počínať opatrne, aby sa guľky pri manévroch nerozpadli.
  3. Obalené guľky putovali späť na mriežku, aby prebytočná poleva mohla odkvapnúť. Zvyšok z hrnčeka som lyžičkou rozdelila pekne po bratsky medzi všetkých adeptov.
  4. Polevu som nechala schnúť. Keď už veľmi nelepila, guľky som preložila na papierom vyloženú malú tácku a dala do chladničky. Dve som nechala vonku na linke, aby som zistila, či chlad pomôže poleve skôr stuhnúť. Veľký rozdiel som nezbadala. Po pol hodinke som guľky pootáčala, aby sa osušila aj spodná strana. Do košíčkov ich treba dať až keď je poleva všade dobre preschnutá. Myslím, že sú trvanlivé, nie je v nich maslo, mlieko, vajce. Alkohol konzervuje, tak hádam vydržia. Kým sa nezjedia:-)