Orechovo-karamelová torta pre vnučku

Autor receptu: martamm

Dlho som rozmýšľala, akú tortu upečiem vnučke k štvrtým narodeninám, nakoniec som využila poznatky z tu uverejnených receptov, čosi som pridala, upravila a torta je na svete.

20
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Vajíčka oddelíme na bielky a žĺtky. Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme do tuha. Žĺtky vyšľaháme s trstinovým cukrom a vanilkou. Do vyšľahaných žĺtkov po lyžiciach opatrne primiešame sneh z bielkov, potom pridáme mleté orechy a múku s práškom. Na pečenie som použila hranatú tortovú formu, zakúpenú v Lidli. Na dno som vystrihla papier na pečenie, naliala som cesto a upiekla pri 180 stupňoch asi 40 minút. Záleží od rúry. Dobré je vyskúšať špáradlom, či je cesto upečené. Ja som tak urobila po 30 minútach a ešte som dopekala.
  2. Salko som deň vopred varila v tlakovom hrnci, celé zaliate vodou 1 hodinu. Nechala som vychladnúť a dala prenocovať do špajze. Na druhý deň som uvarila puding z 0,5 litra mlieka a 2 pudingových práškov. Cukor som nedávala, nakoľko Salko je sladké. Kto má rád veľmi sladké môže pridať. Skaramelizované Salko som vyšľahala s maslom izbovej teploty, postupne som primiešala vychladnutý puding a mascarpone, všetko rovnakej teploty, aby sa krém nezrazil.
  3. Vychladnutý korpus som rozrezala na 3 pláty. prvý plát som potrela lekvárom, trochou krému, obložila plátkami banánov a znova som natrela hrubšiu vrstvu krému. Toto som zopakovala a na vrch som uložila posledný plát. ortu som potrela som zvrchu, aj z bokov zvyškom krému. Pripravila som si poťah z Marshmallow cukríkov. Cukríky som rozdelila na dve časti, do sklenej misky som dala polovicu plátku cery, polovicu cukríkov, kyseliny citrónovej s pol PL vody. zapla som mikrovlnku iri 750 W na cca 10 sekúnd, premiešala a znova na 10 sekúnd. keď cukríky zmäkli, dala som ich do druhej misky s polovicou preosiateho práškového cukru a hnetačom som vymiesila. Takisto som roztopila druhú časť cukríkov a primiešala aj s druhou časťou cukru. Vzniklo mi niečo, ako cesto, ktoré som na plastovej doske posypanej cukrom vyvaľkala a potiahla som tortu. Zvyšky som zrezala a použila na vytvorenie ozdôb. prifarbovala som potravinovými farbami.
  4. Na záver pridávam foto rezu torty, aby ste mali predstavu, ako vyzerá.