Orechovo-kakaový koláč (fotorecept)

Autor receptu: bambulkaaa

Na tento koláč som natrafila na internete a podľa vzhľadu sa mi veľmi páčil a povedala som si že ho niekedy určite vyskúšam no a vyšlo to na MDŽ :) Troška som sa bála že bude suchší no nebolo tomu tak a chutil tak dobre ako sa mi páčil na obrázku ;)

Suroviny

Postup

  1. Urobíme si prvé cesto: na pracovnej doske si zmiešame všetky suroviny na cesto1 a dáme ho na 20 minút do chladničky. Formu si vymastíme a vysypeme múkou. Ja som piekla v okrúhlej tortovej forme.
  2. Potom cesto rozvaľkáme do väčšieho hruhu preložíme ho do formy a cestom vyložíme aj boky formy asi do výšky 3-4cm. Dno cesta popicháme vidličkou a dáme zapiecť na 10-15 minút na 180 °C.
  3. Pripravíme si cesto2: žĺtka si vyšľaháme s kr.cukrom,2x vanil.cukrom a 1dcl plnotuč.mliekom alebo šľahač.smotanou. Keď to už máme vyšľahané primiešame ručne rum zamiešame a pridáme zmiešanú múku s pr.do pečiva, kakaom a ml.orechami poriadne zamiešame. Z 3 bielkov (to jedno máme z prvého cesta) a štipkou soli vyšľaháme sneh do tuha a opatrne ho zamiešame do orechovo kakaového cesta.
  4. Po zapečení si dno cesta potrieme poriadne džemom alebo ako u mňa lekvárom a nalejeme na cesto1 orechovo kakaové cesto vrch uhladíme a dáme piecť na pól hodinu na 180 °C ja som cesto odskúšala špajdlou či už je hotové (ja som koláč robila v tortovej forme tak som mala orechové cesto vyššie) keď nám na nej neostáva cesto keď ju vyberieme (tú špajdlu :)) z cesta tak máme cesto hotové.
  5. Po upečení si vrch koláča polejeme čokoládovou polevou a posypeme ml.rechami. Ja som zistila že nemám doma varovú čokoládu ani ceru len 40g čokoládového zajaca tak som dala rozpustiť nad parou 1 pl hera, čokoládového zajaca a 1 pl mlieka a poleva bola veľmi dobrá a nestuhla na kameň tak sa mi koláčik veľmi dobre krájal.
  6. No a tu už je koláčik v celej paráde aj s ružičkami k MDŽ :)