Orechovník a makovník tradičný u nás (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Táto sobota sa bude niesť v znamení kysnutého. Manžel
si želal
orechovníky, ráno očistil a pomlel orechy, tak dnes
sa pečie na jeho nôtu. Dcéra si zas priala makovník, takže
dnes sa
odvďačím všetkým :-) U nás sa toto pečie už
veľmi dlho. Svokra to piekla často, a po mojich menších
úpravách
to pečiem aj ja. Myslím si, že tento druh sladkého
sa pečie v rôznych obmenách všade :-) Je to vhodné či na
raňajky,
na desiatu, k čaju, alebo len tak, keď máte chuť
na sladké.
Postup
- Do misy dáme múku, v strede urobíme jamku, do ktorej rozmrvíme droždie, zasypeme cukrom, zalejeme troškou vlažného mlieka, a zasypeme troškou múky, ktorú máme v mise. Necháme droždie pracovať cca 5-10 minút.
- Vajíčka rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme do tuhého snehu, pridáme ho k múke, rovnako aj roztopené maslo, žĺtky. Začneme miesiť a súčasne prilievame teplé mlieko. Miesime dovtedy, pokiaľ sa cesto nelepí na steny misy. Upravíme ho do bochníka, vrch zľahka poprášime múkou, misu zakryjeme a necháme kysnúť cca 1 hodinu.
- Medzitým si pripravíme náplne. Začneme orechovou, takže do misy dáme mleté orechy, cukor, vanilínový cukor, premiešame a odložíme nabok. Makovú náplň robíme tak isto :-)
- Keď cesto nakyslo, vyklopíme ho na dosku a rozdelíme na tri rovnaké časti. Každú časť vyvaľkáme na plát s rozmermi 37x25 cm. Každý plát potrieme roztopeným maslom, a dávame náplň. Na makovú poukladáme višne. Orechovníky sú 2, makovník 1.
- Každý plát zavinieme ako na štrudľu, presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie, popicháme vidličkou a necháme ešte kysnúť asi 25 minút. Je to preto, aby nám pri pečení nepraskli. Potom ich potrieme vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre na 190 asi 35 min.
- Po upečení ich potrieme cukrovou vodou, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
- Nakrájame, poprášime cukrom a podávame :-)