Orechovník a makovník tradičný u nás (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Táto sobota sa bude niesť v znamení kysnutého. Manžel si želal orechovníky, ráno očistil a pomlel orechy, tak dnes sa pečie na jeho nôtu. Dcéra si zas priala makovník, takže dnes sa odvďačím všetkým :-) U nás sa toto pečie už veľmi dlho. Svokra to piekla často, a po mojich menších úpravách to pečiem aj ja. Myslím si, že tento druh sladkého sa pečie v rôznych obmenách všade :-) Je to vhodné či na raňajky, na desiatu, k čaju, alebo len tak, keď máte chuť na sladké.

35 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy dáme múku, v strede urobíme jamku, do ktorej rozmrvíme droždie, zasypeme cukrom, zalejeme troškou vlažného mlieka, a zasypeme troškou múky, ktorú máme v mise. Necháme droždie pracovať cca 5-10 minút.
  2. Vajíčka rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme do tuhého snehu, pridáme ho k múke, rovnako aj roztopené maslo, žĺtky. Začneme miesiť a súčasne prilievame teplé mlieko. Miesime dovtedy, pokiaľ sa cesto nelepí na steny misy. Upravíme ho do bochníka, vrch zľahka poprášime múkou, misu zakryjeme a necháme kysnúť cca 1 hodinu.
  3. Medzitým si pripravíme náplne. Začneme orechovou, takže do misy dáme mleté orechy, cukor, vanilínový cukor, premiešame a odložíme nabok. Makovú náplň robíme tak isto :-)
  4. Keď cesto nakyslo, vyklopíme ho na dosku a rozdelíme na tri rovnaké časti. Každú časť vyvaľkáme na plát s rozmermi 37x25 cm. Každý plát potrieme roztopeným maslom, a dávame náplň. Na makovú poukladáme višne. Orechovníky sú 2, makovník 1.
  5. Každý plát zavinieme ako na štrudľu, presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie, popicháme vidličkou a necháme ešte kysnúť asi 25 minút. Je to preto, aby nám pri pečení nepraskli. Potom ich potrieme vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre na 190 asi 35 min.
  6. Po upečení ich potrieme cukrovou vodou, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
  7. Nakrájame, poprášime cukrom a podávame :-)