Orechový koláč

Orechové žĺtkovo-čokoládové rezy (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Pre milovníkov orechov a čokolády. Chutia fajnovo. Vyskúšajte upiecť.

Suroviny

Postup

  1. Na cesto vyšľahám maslo s cukrom, pridám múku s práškom do pečiva a ručne premiešam. Následne pridávam mleté orechy, miešam ručne, aby sa suroviny spojili. Vajcia rozdelím. Vyšľahám bielky na sneh, aby sme ich mohli pridať do cesta a vymiešať. Máme husté cesto.
  2. Plech 20 x 30 cm som celý vystlala papierom na pečenie. Vyložím naň cesto a rozotieram rovnomerne po celom plechu.
  3. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov okolo 20 minút. Keď sa mi zdá cesto skoro upečené, skontrolujem dreveným špáradlom.
  4. Rúru vypnem, upečené cesto vyberám z rúry a natriem na cesto žĺtkovú polevu, ktorú som si medzitým pripravila vyšľahaním žĺtkov s cukrami.
  5. A vrátim späť do pootvorenej a už vypnutej rúry, aby sa žĺtková poleva vysušila a stuhla. Nechávam v rúre ešte okolo 6-10 minút.
  6. Zatiaľ si na miernom ohni varím polevu z mlieka, cukru, masla a nalámanej horkej čokolády. Potom polevu dám z ohňa dole a vmiešam poriadne do nej mleté orechy. Čokoládovo – orechovú polevu opatrne natriem na žĺtkovú polevu. Vrch štedro posypem mletými orechmi bez ochutenia. Zákusok nechávam riadne a dlho vychladiť.
  7. Rezy krájam ostrým nožom namáčaným do horúcej vody a potom do sucha utretým.