Orechové koláče
Orechové taštičky (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Orechové taštičky sú vianočné pečivo, ktoré má tú výhodu, že ho môžeme upiecť s veľkým predstihom, aj dva týždne pred Vianocami, keď ešte nie je taký nával práce.* V pohode vydrží nielen do Nového roku, ale aj po ňom. A ešte jedna výhoda, ak ho neskonzumujete, pekne sa dá v krabičke zamraziť. Toto pečivo ale nie je viazané len na Vianoce. Kľudne ho môžete pripraviť aj pre návštevu ku káve.
70 (+ odstátie cesta minút príprava |
8-10 minút na 170 °C |
Postup
- Všetky prísady na cesto dobre vymiesime. Cesto dáme na polhodinu do chladničky. Kľudne ho ale môžeme urobiť aj deň dopredu, vtedy ho zabalíme do fólie.
- V miske zmiešame lieskovce, cukrovú ryžu a hrozienka, ktoré sme predtým namočili v rume.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 4 mm. Formičkou vykrajujeme kolieska s priemerom asi 6 cm.
- Kolieska potrieme bielkom a na polovicu každého kolieska uložíme lyžičkou zmes.
- Kolieska prehneme, ale nie na polovicu, len tak, aby bolo náplň trocha vidieť. Nepritláčame prehnutú časť, len jemne priložíme.
Taštičky dáme na papierom vyložený plech.
- Pečieme 8-10 minút na 170 °C, aby ostali svetlé. Skontrolovať môžeme podľa spodu taštičiek, nemajú byť tmavé.
- Upečené taštičky ihneď po vybratí z rúry, teda horúce, obaľujeme v práškovom cukre.