Orechové koláče

Orechové taštičky (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Orechové taštičky sú vianočné pečivo, ktoré má tú výhodu, že ho môžeme upiecť s veľkým predstihom, aj dva týždne pred Vianocami, keď ešte nie je taký nával práce.* V pohode vydrží nielen do Nového roku, ale aj po ňom. A ešte jedna výhoda, ak ho neskonzumujete, pekne sa dá v krabičke zamraziť. Toto pečivo ale nie je viazané len na Vianoce. Kľudne ho môžete pripraviť aj pre návštevu ku káve.

70 (+ odstátie cesta minút
príprava
8-10 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky prísady na cesto dobre vymiesime. Cesto dáme na polhodinu do chladničky. Kľudne ho ale môžeme urobiť aj deň dopredu, vtedy ho zabalíme do fólie.
  2. V miske zmiešame lieskovce, cukrovú ryžu a hrozienka, ktoré sme predtým namočili v rume.
  3. Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 4 mm. Formičkou vykrajujeme kolieska s priemerom asi 6 cm.
  4. Kolieska potrieme bielkom a na polovicu každého kolieska uložíme lyžičkou zmes.
  5. Kolieska prehneme, ale nie na polovicu, len tak, aby bolo náplň trocha vidieť. Nepritláčame prehnutú časť, len jemne priložíme. Taštičky dáme na papierom vyložený plech.
  6. Pečieme 8-10 minút na 170 °C, aby ostali svetlé. Skontrolovať môžeme podľa spodu taštičiek, nemajú byť tmavé.
  7. Upečené taštičky ihneď po vybratí z rúry, teda horúce, obaľujeme v práškovom cukre.