Orechové rezy Magdaléna (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Minuloročná hojná úroda orechov mi umožňuje sa takto realizovať :) Zdrojom receptu je známa Coolinarika, oproti pôvodnému receptu som ubrala cukor a vynechala múku. Sladkosťami sa to tu len tak hemží, tak nech je v čom bŕľať :)

30 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielky vyšľaháme so štipkou soli, pridáme cukor a vyšľaháme pevný sneh. Môžete použiť obyčajný cukor, mne tento melasový veľmi chutí, tak ho pchám všade. Ak ho použijete dajte si pozor na hrčky, rozmrvte ich.
  2. Maslo rozpustíme a necháme chvíľu vychladnúť, orechy zmiešame s PDP, pridáme k snehu a premiešame, už nie vášnivo mixérom, stačí vareškou a postupne zapracujeme povolené maslo. V pôvodnom recepte bolo orechov 150 g a 70 g bola polohrubá múka, ja som dala iba orechy. Cesto rozotrieme na plech o rozmeroch 25 x 35 cm vyloženým papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov po dobu 17-20 minút
  3. Pokiaľ sa nám bytom šíri orechová vôňa, vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny. Predpečený koláč vytiahneme z rúry a na horúci natrieme vyšľahané žĺtka. Tí, ktorí pekávajú jarný žĺtkový rez vedia, že to ide bez problémov :) teplotu v rúre znížime na 130 stupňov a natretý koláč žĺtkovou penou vložíme naspäť do rúry na 13-15 minút.
  4. Upečený koláč necháme vychladnúť a máme dostatok času na prípravu krému. To tiež nebude žiadna veľká veda. Mlieko zohrejeme a rozpustíme v ňom cukor, odstavíme a do horúceho vmiešame polámanú čokoládu, maslo a miešame. Rozpustenú čokoládu vylejeme do orechov, pridáme um a premiešame. Bude to trochu redšie, ako tradičný krém, ale pri natieraní na vychladnutý koláč to pekne stuhne.
  5. Ponatieraný koláč necháme v chlade stuhnúť, posypeme orechmi a pokrájame, alebo o to poprosíme @izabellku :) No je fajný, skúste a napíšte :)