Laskonky

Orechové laskonky

Autor receptu: nadejnacukrarka

24
porcií
90 minút
príprava
40 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Nádobu s ušľahaným snehom z bielkov a cukrom vložíme do horúceho vodného kúpeľa a šľaháme do zhustnutia. Odstavíme a šľaháme do vychladnutia (celkovo 10-15 minút ako na snehové pusinky). Do snehovej masy zľahka zamiešame múku a mleté orechy.
  2. Masu rozotrieme do vyznačených tvarov - oválikov - vo forme na laskonky položenej na plechu vystlanom papierom na pečenie. Formu odstránime a plech vložíme do rúry vyhriatej len na 150 °C a sušíme ( 30-40 minút). Že sú dobre upečené zistíme tak, že idú ľahko dolu z papiera. Necháme vychladnúť.
  3. Krém: Cca 100 ml mlieka dáme na mierny oheň zohriať s kryštálovým cukrom. Vo zvyšnom mlieku rozhabarkujeme žĺtky, Gustin, vanilkový cukor a hladkú muku, zmes pridáme k mlieku s cukrom a uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu (hlavne nech to má približne rovnakú teplotu ako maslo lebo sa nám to zrazí). Maslo vyšľaháme na penu a postupne pridávame hustú kašu a vyšľaháme na hladký krém.
  4. Uvaríme si silnú kávu, ja som dala tak jednu lyžičku popradskej mletej a zaliala asi poldeci vody (ak chcete príjemnú kávovú chuť dajte nescu a menej) naozaj aj zákaznícka mi povedala kávu ubrať :) ... nesladiť! Mleté orechy si pripravíme do misky a zalejeme ich ešte horúcou kávou s trochou rumu (ja som mala len arómu z Lidla, tak som dala štvrť fľaštičky). Necháme vychladnúť a potom postupne zašľahávame do maslového krému.
  5. Krém dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a laskonky naplníme. Dobrú chuť.