Orechové košíčky z lineckého cesta bez vajca (fotorecept)

Autor receptu: janger

Zvycajne robievam kosicky z ineho cesta, no chcela som skusit aj linecke bez vajicka. Pomer klasicky, 3:2:1. Tento rok nepeciem toho vela. Muz chcel, aby som upiekla urcite srnci chrbat a orechove kosicky. My ich mame vsetci velmi radi so surovou orechovou plnkou.

20+10
porcií

Postup

  1. Spravime cesto z muky, cukru, studeneho (posekaneho) masla. Pridame sol. Ja som dala aj skoricu. No moze byt napriklad aj citronova korka. Cesto zabalime a dame do chladnicky. Moje bolo v chlade jeden den. No staci aj hodinu.
  2. Kusky cesta natlacime do (nevymazanych) formiciek - kosickov. Nie velmi nahrubo. V rure to este mierne napuchne. Spravila som 20 kosickov, viac nemam, a zo zvysku som spravila este mensie muslicky. Tych mi vyslo 10. Kosicky pecieme asi 21 minut, v rure vyhriatej na 180st., v strede, dolny a horny ohrev. Muslicky asi 14 minut.
  3. Este teple vyklopime z formiciek.
  4. Spravime plnku. Pomlete orechy zmiesame s vanilkovym a praskovym cukrom, (viac cukru, menej cukru, kto ma ako rad), pridame rum podla chuti a nalady, trosku skorice a postupne pridavame horucu vodu.
  5. Upecene kosicky mozeme trosku vyskrabkat, ak by bolo cesto hrubsie.Dame do nich trochu dzemu, ja som dala marhulovy.
  6. Na dzem dame orechovu plnku a nozikom to upravime.
  7. Rozpustime cokoladu. Bud nad parou, alebo v mikrovlnke. Kosicky natrieme. Tych 100 gramov staci tak akurat. Mozete dat cokolady aj viac.
  8. Polevu nechame vychladnut a kosicky schovame do nejakej dozy. Inak mozu velmi rychlo zmiznut. A po par dnoch, ked trosku odlezia, budu este lepsie. My sme s muzom ochutnali len jeden kusok. A ja potajme potom este jeden ;-)....
  9. Pekavam aj podla tohto receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/krehke-kolaciky-fotorecept/11926-recept.html. Alebo aj z cesta na medvedie labky. Spominany srnci chrbat robievam tento: http://varecha.pravda.sk/recepty/srnci-chrbat-fotorecept/12229-recept.html
  10. Prajem vsetkym pekne Vianoce.