Orechové koláče z kysnutého lístkového cesta (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
Recept mám odložený z nejakého kalendára, ak si dobre pamätám, tak tam boli recepty od
známej cukrárky pani Jozefíny Zaukolcovej.
Postup
- Z časti vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Zvyšné suroviny dáme do misy a pridáme kvások.
- Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme chvíľu kysnúť.
- Heru na prekladanie rozmiešame s múkou a upravíme do tvaru kocky. Dáme na chvíľku do chladničky.
- Keď prvé cesto mierne vykysne, tak ho vyvaľkáme a do jeho stredu dáme tukovú kocku.
- Ľavý okraj cesta preložíme cez tukovú kocku.
- To isté spravíme s pravým okrajom.
- Horný okraj preložíme cca do polovice.
- A preložíme.
- Necháme na doske cca 10 minút. Potom ho vyvaľkáme a znovu poprekladáme.
- Necháme znovu na doske 20 minút odpočívať. Takto postupujeme ešte dva krát, vždy po 20 minútach.
- Medzitým si pripravíme plnku. Dáme variť mlieko, vanilkový cukor a cukor, keď mlieko vrie, pridáme orechy. Ak by bola riedka, tak pridáme aj pomleté piškóty, ktoré celú masu zahustia. Necháme vychladnúť, pridáme um a nadrobno nakrájané broskyne.
- Cesto vyvaľkáme, nakrájame na štvorce, do stredu dáme plnku.
- A zabalíme do šatôčiek. Necháme ešte 10 minút na plechu kysnúť, potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 C.
- Po upečení ich už len pocukrujeme.