Orechové koláče z kysnutého lístkového cesta (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Recept mám odložený z nejakého kalendára, ak si dobre pamätám, tak tam boli recepty od známej cukrárky pani Jozefíny Zaukolcovej.

Suroviny

Postup

  1. Z časti vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Zvyšné suroviny dáme do misy a pridáme kvások.
  2. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme chvíľu kysnúť.
  3. Heru na prekladanie rozmiešame s múkou a upravíme do tvaru kocky. Dáme na chvíľku do chladničky.
  4. Keď prvé cesto mierne vykysne, tak ho vyvaľkáme a do jeho stredu dáme tukovú kocku.
  5. Ľavý okraj cesta preložíme cez tukovú kocku.
  6. To isté spravíme s pravým okrajom.
  7. Horný okraj preložíme cca do polovice.
  8. A preložíme.
  9. Necháme na doske cca 10 minút. Potom ho vyvaľkáme a znovu poprekladáme.
  10. Necháme znovu na doske 20 minút odpočívať. Takto postupujeme ešte dva krát, vždy po 20 minútach.
  11. Medzitým si pripravíme plnku. Dáme variť mlieko, vanilkový cukor a cukor, keď mlieko vrie, pridáme orechy. Ak by bola riedka, tak pridáme aj pomleté piškóty, ktoré celú masu zahustia. Necháme vychladnúť, pridáme um a nadrobno nakrájané broskyne.
  12. Cesto vyvaľkáme, nakrájame na štvorce, do stredu dáme plnku.
  13. A zabalíme do šatôčiek. Necháme ešte 10 minút na plechu kysnúť, potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 C.
  14. Po upečení ich už len pocukrujeme.