Orechová bábovka z kysnutého cesta (fotopostup)

Autor receptu: medovnicek

Dostala som chuť upiecť nejakú bábovku. V zbierke mojich receptov som našla recept na túto z kysnutého cesta. Recept mám odložený z časopisu Báječná žena.

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme cukor, rozdrobíme droždie a nalejeme časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.
  2. Pridáme ostatné suroviny patriace do cesta a vypracujeme hladké cesto.
  3. Cesto necháme na teplom mieste kysnúť cca 20 minút.
  4. Počas kysnutia cesta si pripravíme plnku. V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme pomleté orechy, kryštálový cukor, premiešame, odstavíme a prilejeme tuzemský um. Dobre premiešame a necháme vychladnúť.
  5. Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na dve rovnaké časti.
  6. Obe cestá vyvaľkáme do obdĺžnikového tvaru.
  7. Prvý plát potrieme plnkou
  8. Prikryjeme druhým cestom
  9. Znovu natrieme plnkou
  10. Spolu zvinieme do rolády
  11. Bábovkovú formu vymastíme olejom a vysypeme pomletými orechmi. Stočené cesto dáme do formy, na niekoľkých miestach nažerieme nožíkom a necháme 10 minút podkysnúť.
  12. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Piekla som na 180 C, v cca polovici pečenia som vrch prikryla alobalom, aby sa z vrchu príliš nepripiekla.