Orechová bábovka z kysnutého cesta (fotopostup)
Autor receptu: medovnicek
Dostala som chuť upiecť nejakú bábovku. V zbierke mojich receptov som našla recept na túto z kysnutého cesta. Recept mám odložený z časopisu Báječná žena.
Postup
- Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme cukor, rozdrobíme droždie a nalejeme časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.
- Pridáme ostatné suroviny patriace do cesta a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto necháme na teplom mieste kysnúť cca 20 minút.
- Počas kysnutia cesta si pripravíme plnku. V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme pomleté orechy, kryštálový cukor, premiešame, odstavíme a prilejeme tuzemský um. Dobre premiešame a necháme vychladnúť.
- Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na dve rovnaké časti.
- Obe cestá vyvaľkáme do obdĺžnikového tvaru.
- Prvý plát potrieme plnkou
- Prikryjeme druhým cestom
- Znovu natrieme plnkou
- Spolu zvinieme do rolády
- Bábovkovú formu vymastíme olejom a vysypeme pomletými orechmi. Stočené cesto dáme do formy, na niekoľkých miestach nažerieme nožíkom a necháme 10 minút podkysnúť.
- Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Piekla som na 180 C, v cca polovici pečenia som vrch prikryla alobalom, aby sa z vrchu príliš nepripiekla.