Oravské rebierko (fotorecept)
Autor receptu: jafana
Recept mám od svojho ocka, ktorý rád pripravoval rôzne špeciality. Raz sme čakali návštevu z Oravy a chcel im pripraviť nejaké ich tradičné jedlo. Tak sa niekedy dávno dostal k receptu a nám rebierko veľmi zachutilo. Toto jedlo patrí medzi najobľúbenejšie jedlo mojej rodiny.
4 porcie |
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Mäso si pokrájame na menšie kúsky, naklepeme, osolíme, okoreníme .
Slaninu si pokrájame na plátky, ktoré narežeme až po kožu.
- Zemiaky očistíme, porajbeme a do misky pridáme majorán, roztlačený cesnak, podľa chuti soľ, trochu rasce, vajce a dôkladne miešame.
- Pripravíme si kapustový šalát: Zmiešame kyslú sudovú kapustu (ak je veľmi kyslá, môžeme ju trochu premyť) s 1 stredne veľkou pokrájanou cibuľou a 1 lyžicou olivového oleja.
- Porcie mäsa opečieme na vopred zohriatom oleji.
Panvicu na placky zohrejeme, potrieme tukom, lyžicou rozotrieme cesto do 4 menších častí a opečieme z oboch strán do ružova. Narobíme menšie placky.
Slaninu si pokrájame po kožku a opražíme.
- Porcujeme nasledovne:
Na tanier si položíme placku, na ňu opečené mäso a pokryjeme ďalšou plackou. Na vrch dáme opečenú slaninu.
Jedlo servírujeme spolu so šalátom z kapusty, oleja a cibule, na ktorý dáme asi 2 lyžice kyslej smotany. Na smotanu asi 2 malé lyžičky čučoriedkového (alebo brusnicového )kompótu a podávame.
Dobrú chuť!