Oravské rebierko (fotorecept)

Autor receptu: jafana

Recept mám od svojho ocka, ktorý rád pripravoval rôzne špeciality. Raz sme čakali návštevu z Oravy a chcel im pripraviť nejaké ich tradičné jedlo. Tak sa niekedy dávno dostal k receptu a nám rebierko veľmi zachutilo. Toto jedlo patrí medzi najobľúbenejšie jedlo mojej rodiny.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso si pokrájame na menšie kúsky, naklepeme, osolíme, okoreníme . Slaninu si pokrájame na plátky, ktoré narežeme až po kožu.
  2. Zemiaky očistíme, porajbeme a do misky pridáme majorán, roztlačený cesnak, podľa chuti soľ, trochu rasce, vajce a dôkladne miešame.
  3. Pripravíme si kapustový šalát: Zmiešame kyslú sudovú kapustu (ak je veľmi kyslá, môžeme ju trochu premyť) s 1 stredne veľkou pokrájanou cibuľou a 1 lyžicou olivového oleja.
  4. Porcie mäsa opečieme na vopred zohriatom oleji. Panvicu na placky zohrejeme, potrieme tukom, lyžicou rozotrieme cesto do 4 menších častí a opečieme z oboch strán do ružova. Narobíme menšie placky. Slaninu si pokrájame po kožku a opražíme.
  5. Porcujeme nasledovne: Na tanier si položíme placku, na ňu opečené mäso a pokryjeme ďalšou plackou. Na vrch dáme opečenú slaninu. Jedlo servírujeme spolu so šalátom z kapusty, oleja a cibule, na ktorý dáme asi 2 lyžice kyslej smotany. Na smotanu asi 2 malé lyžičky čučoriedkového (alebo brusnicového )kompótu a podávame. Dobrú chuť!