Tekvicové rizoto
Oranžové rizoto
Autor receptu: podravka
Rizoto zmiešané s uvarenou tekvicou preliate vínom podávajte s nastrúhaným syrom a granátovým jablkom a
vychutnávajte si pôžitok zo skvelej a zaujímavej chuti.
Postup
- Z vyčistenej tekvice odrežeme kus a odložíme si ho bokom. Zvyšok tekvice nastrúhame a dáme do vriacej vody. Pridáme bujón, varíme 10 minút, potom scedíme, ale vodu nevylievame, odložíme si ju bokom.
- Vo veľkej panvici si na rozpálenom oleji dozlatista opražíme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme pretlačený cesnak, Lagris ryžu arborio a pražíme približne 2 minúty.
- Pridáme uvarenú a scedenú tekvicu, zalejeme vínom, ak je to potrebné pridáme vodu, v ktorej sa varila tekvica a varíme, dokým sa tekutina neodparí.
- Rizoto podlievame vodou, v ktorej sa varila tekvica, dovtedy, kým nebude ryža mäkká. Vždy však podlejeme iba vtedy, keď sa predtým pridaná tekutina neodparí.
- Dve minúty po pridaní posledného množstva vody, zložíme rizoto z ohňa, pridáme maslo, zakryjeme a necháme 7 - 8 minút postáť.
- Tekvicu, ktorú sme si na začiatku odložili bokom, nakrájame na malé kocky a krátko orestujeme na masle.
- Rizoto ešte v panvici posypeme opraženými tekvicovými kockami, nasekanou petržlenovou vňaťou a poriadne premiešame. Podávame v hlbokých tanieroch posypané syrom a granátovým jablkom.