Opité venčeky (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Aj ja som si uz konecne nasla cas na pecenie vianocneho peciva. Nase oblubene venceky som nemohla vynechat ani tento rok. Recept mam zo slovenskej kucharskej knihy.

24
porcií
25 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Muku, maslo, praskovy a vanilkovy cukor a kakao som v miske spracovala prstami na mrvenicku.
  2. Do mrvenicky som pridala zltka a citronovu stavu.
  3. Vsetko som spolu zmiesila a cesto som nechala hodinu odpocivat .
  4. Z cesta som postupne odrajovala kusky hrube asi 1 cm. Tieto kusky som vyvalkala na tenky valcek. Valcek som pokrajala na priblizne rovnake kusky asi 8-9cm dlhe. Kraje valcekov som spojila do kolieska.
  5. Venceky som najprv namocila do rumu a potom som rumovu cast venceka obalila v mandlovych hranolkoch pomiesanych s krystalovym cukrom.
  6. Venceky som poukladala na plech a piekla som ich vo vyhriatej rure 180C 10 minut.
  7. Upecene venceky som ulozila na mriezku. Namiesto mandli sa mozu pouzit aj ine orechy. Ako napriklad posekane vlasske orechy, arasidy alebo lieskove oriesky.