Opitá bezlepková bábovka (fotorecept)

Autor receptu: majkas

Receptík som okukala na jednej celiatickej stránke, bolo k nemu veľa kometárov najmä či je likér vhodný pre bezlepkáčov alebo nie. Záver bol taký, že keď lieh prejde destiláciou dvakrát, tak zbavený lepku je. Tak som si to vzala za svoje a bábovku som skúšala už druhýkrát. A musím povedať, že opäť nesklamala:) Celiatik, neceliatik, u nás si pochutnali všetci:) Tak aj vám teda dobrú chuť!

20
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Postup

  1. Pripravíme a odvážime si potrebné suroviny.
  2. Osobitne v menšej miske (hlbokom tanieri) si zmiešame múku, prášok do pečiva, na malé kúsky nasekanú čokoládu a hrozienka.
  3. Žĺtka vymiešame s cukrom do peny, pridáme zmäknuté maslo a vymiešame. Nakoniec pridáme citrónovú kôru a vaječný likér. Hmota po vymiešaní vyzerá ako zrazená, ale tak to má byť.
  4. Do hmoty jemne zamiešame vyšľahaný sneh z bielkov a nakoniec pomaly po lyžiciach prisypávame pripravenú múčnu zmes.
  5. Finálna hmota je pekne hladučká, troška tuhšia ako je bežné piškotové cesto.
  6. Hmotu prelejeme do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Pečieme v teplovzdušnej rúre predhriatej na 175 stupňov 1 hodinu. Po prvých 20 minútach pečenia som bábovku prikryla plechom na pečenie, aby sa zvrchu nepripálila. Po upečení vyklopíme z formy na mriežku a necháme vychladnúť.
  7. Príprava polevy - bielok vymiešame s práškovým cukrom na polotekutú pastu (množstvo cukru zavisí od veľkosti vajíčka), pridáme citrónovú šťavu a vaječný likér. Hotovú polevu natrieme mašlovačkou alebo polievame lyžicou na vychladnutú bábovku a necháme stuhnúť.