Opekané syrové placky so šampiňónmi (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Niečo rýchle z dostupných surovín a nie príliš mastné, s letnými zemiačikmi zo záhradky a uhorkovým šalátom.

3
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Nastrúhala som si syr, k nemu olúpané hlavičky šampiňónov a nožičku s odkrojeným spodkom. Pridala som soľ a premiešala, potom vajíčka a strúhanku a spravila som hmotu približne rovnakej konzistencie. Teda aby huby boli rovnako všade.
  2. Z hmoty som si odobrala, urobila guľku a spľacla na placičku a obalila v strúhanke po oboch stranách.
  3. Všetko som obalila a kým mi placičky oddychovali, pripravila som si zemiačky.
  4. Včera v záhradke nakopané zemiačky som umyla a kefkou očistila, malinké nechala celé a väčšie nakrájala. Zemiaky už roky parím v tlakovom hrnci a nikdy sa mi nerozvarili a majú senzačnú chuť aj bez soli. Na dno hrnca dám 1 cm horúcej vody, stojanček na sitko, naň položím sitko so zemiakmi a zavriem. Na najväčšom plyne nechám kým hrniec začne fufňať, potom dám plyn na minimum a parím 5 - 7 minút (podľa množstva a veľkosti zemiakov). Plyn vypnem a nechám 10 minút dôjsť, zatiaľ sa mi uvoľní vrchnák.
  5. Na panvici s troškou oleja si z oboch strán opečiem syrové placky.
  6. Vyberiem ich na tanier, ani papierovú utierku netreba lebo nie sú mastné.
  7. Zemiaky sa mi dovarili, nechala som ich dlhšie stáť lebo medzi tým som mala pracovné povinnosti. Ak robím zemiaky na šalát, umyjem ich so šupkou, celé uložím do sitka a parím 10 minút a nechám dôjsť 15 minút. Potom ochladím a ošúpem.
  8. Ešte uhorky nastúhané na slzičkách s jogurtom zmiešaným s kremžskou horčicou. Je to lepšie ako majonéza.
  9. Porcia na tanieri. Pre mňa však boli najlepšie tie zemiačky s trochou masla.