Opekance – pupáky – bobaľky s jablkovým pyré

Autor receptu: redakcia

4
porcie
50 minút
príprava
8 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Najskôr vyrobíme kvások. Droždie rozdrvíme, zmiešame s cukrom a mliekom. Necháme 10 minút vykvasiť na teplom mieste. Kvások pridáme do misky s múkou, cukrom a so soľou, pridávame vlažné mlieko. Vymiešame tuhšie cesto. Prikryjeme a necháme kvasiť na teplom mieste asi 20 minút.
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a vyvaľkáme valček, ktorý nakrájame na rovnaké buchtičky. Vytvarujeme guľky. Guľky poukladáme na vymastený plech a pečieme pri teplote 200 °C 8 minút. Vychladené buchtičky zohrievame na masle a pridáme pyré.
  3. Jablkové pyré: Cukor roztopíme na karamel. Jablká ošúpeme a zbavíme jadierok. Nakrájame na kocky. Do karamelu pridáme jablká, škoricu a badián. Zalejeme jablkovým džúsom. Varíme, pokiaľ sa jablká úplne nerozvaria. Vyberieme badián a škoricu a ponorným mixérom rozmixujeme.
  4. Slivky: Z cukru spravíme karamel, odstavíme z ohňa, pridáme karpatské brandy a slivky.