Opekaná ryža

Opekaná ryža s ananásom

Autor receptu: ryzasos

Opekaná ryža je skvelý recept, kde využijete ryžu, ktorú ste predchádzajúci deň nestihli zjesť.* Ale môžete si ju pripraviť aj na čerstvo. Odporúčame použiť jazmínovú ryžu SOS. V kombinácii s mrkvou a ananásom je naozaj vynikajúca. Tá sviežosť a sladkosť šťavnatého ananásu je dokonale vyvážená hráškom, slanou sójovou omáčkou a kyslou chuťou ryžového octu.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ryžu opláchnite vodou nechajte odkvapkať. V kanvici nechajte zovrieť vodu.
  2. V hrnci rozohrejte olej. Pridajte ryžu, premiešajte, aby sa ryža obalila olejom a zalejte vriacou vodou. Hrniec prikryte pokrievkou, stíšte plameň na minimum a varte 12 minút.
  3. Potom ryžu odstavte a nechajte 10 minút ešte pod pokrievkou.
  4. Vo väčšej panvici rozohrejte olej, pridajte nakrájanú cibuľu a chvíľu restujte. Ale len do sklovita, cibuľa nesmie zhnednúť.
  5. Potom pridajte zázvor aj cesnak a asi minútu restujte. Ako ďalšiu pridajte mrkvu, dobre spolu premiešajte a opäť restujte, asi tak 2-3 minúty.
  6. Pridajte hrášok aj ananás, opäť asi dve minúty restujte na miernom plameni a nakoniec pridajte sójovú omáčku, ryžový ocot a rybaciu omáčku. Na záver pridajte ryžu a dobre premiešajte, aby sa všetky chute prepojili.
  7. Podľa chuti dosoľte a podávajte posypané čerstvou jarnou cibuľkou.