Opekaná ryža
Opekaná ryža s ananásom
Autor receptu: ryzasos
Opekaná ryža je skvelý recept, kde využijete ryžu, ktorú ste predchádzajúci deň nestihli zjesť.* Ale môžete si ju pripraviť aj na
čerstvo. Odporúčame použiť jazmínovú ryžu SOS. V kombinácii s mrkvou a ananásom je naozaj vynikajúca. Tá sviežosť a
sladkosť šťavnatého ananásu je dokonale vyvážená hráškom, slanou sójovou omáčkou a kyslou chuťou ryžového octu.
4 porcie |
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Ryžu opláchnite vodou nechajte odkvapkať. V kanvici nechajte zovrieť vodu.
- V hrnci rozohrejte olej. Pridajte ryžu, premiešajte, aby sa ryža obalila olejom a zalejte vriacou vodou. Hrniec prikryte pokrievkou, stíšte plameň na minimum a varte 12 minút.
- Potom ryžu odstavte a nechajte 10 minút ešte pod pokrievkou.
- Vo väčšej panvici rozohrejte olej, pridajte nakrájanú cibuľu a chvíľu restujte. Ale len do sklovita, cibuľa nesmie zhnednúť.
- Potom pridajte zázvor aj cesnak a asi minútu restujte. Ako ďalšiu pridajte mrkvu, dobre spolu premiešajte a opäť restujte, asi tak 2-3 minúty.
- Pridajte hrášok aj ananás, opäť asi dve minúty restujte na miernom plameni a nakoniec pridajte sójovú omáčku, ryžový ocot a rybaciu omáčku. Na záver pridajte ryžu a dobre premiešajte, aby sa všetky chute prepojili.
- Podľa chuti dosoľte a podávajte posypané čerstvou jarnou cibuľkou.