Karfiol

Opečený karfiol s panko strúhankou (videorecept)

Autor receptu: sons

Ak ste doteraz jedli karfiol iba vyprážaný a v trojobale, určite si pozrite tento recept, ktorý nám predstavil Andrej Syč, sous-chef v reštaurácii Slávia v Košiciach.

Postup

  1. Marinovaná cibuľa: Červenú cibuľu nakrájame na plátky, mierne osolíme a necháme 10 minút postáť, aby sa vypotila, potom osušíme. K cibuli prilejeme limetkovú šťavu a poriadne postláčame. Necháme marinovať aspoň 1 hodinu.
  2. Reďkovky nakrájame na kolieska a vložíme do studenej vody. Paradajky nakrájame na štvrtiny, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom a ryžovým octom.
  3. Slaninové čipsy: Na hore dnom obrátený plech položíme papier na pečenie, na ktorý poukladáme plátky slaniny. Slaninu zakryjeme druhým hárkom papiera na pečenie a zaťažíme druhým plechom. Vložíme do rozohriatej rúry na 160 °C na 10 minút. Po upečení plech vyberieme, opatrne odokryjeme a slaninové chipsy preložíme na papierovú utierku, aby vsala prebytočný tuk.
  4. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme do sklovita. Potom osolíme a nasypeme panko strúhanku a spolu opražíme do hnedej farby. Vyberieme na papierovú utierku.
  5. Karfiol nakrájame na 2,5 cm plátky, ktoré oblanšírujeme vo vriacej osolenej vode (asi 4 minúty). Plátky karfiolu vyberieme a na chvíľu vložíme do studenej vody, potom ich osušíme. Do panvice s troškou olivového oleja vložíme plátky karfiolu a opečieme z každej strany do orieškovej farby. Počas pečenia potrieme javorovým balsamicom a pridáme soľ a korenie. Do výpeku pridáme maslo, po rozpustení ním karfiol poprelievame.
  6. Na tanier uložíme karfiol, posypeme orestovanou panko strúhankou, pridáme paradajky, kúsky kozieho syra, reďkovku, marinovanú cibuľu a slaninové chipsy. Môžeme pokvapkať majonézou.