Omeleta s vodnicou - turnipom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Dostali sme chuť na ľahké, rýchle raňajky, po ktorých by sme nemali pocit viny z „prežr …jedenia“ sa! Doma, hlavne u nežného pohlavia, ak bolo potrebné prispieť k ľahkej priechodnosti čriev, som podobne, aj ako praženicu, pripravoval rcp s čiernou redkvičkou. Vodnica je často, i v oficiálnych dokumentoch, nesprávne nazývaná kvakou (rutabaga), má farbu bielu, zelenkavú, červenú, fialovú a podobne aj dužinu, dokonca aj „melír“. Chutí (surová i uvarená) niečo medzi „mladým“ kalerábom a redkvičkou.

2
porcie
10-12 minút
príprava
10-12 minút
tepelná úprava

Postup

  1. na emulzii slnečnicového oleja a masla som krátko (2÷3´) orestoval postrúhanú vodnicu
  2. pridal k nej pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“, jemne osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením,
  3. zalial rozšľahanými vyjíčkami a upiekol omeletu
  4. podával som s pokrájanými čerstvými paradajkami, posypanými natrhanou bazaličkou voňavou a pokvapkanými KL olivového, tentoraz určite panenského, oleja!
  5. toto je vodnica bielo_purpurová
  6. toto biela, tzv. „Tokyo“
  7. veľmi chutná, pre mňa hlavne v polievke, zvlášť hovädzej, kuracej, ale aj v zeleninovej, je kvaka (rutabaga), ktorú (postrúhanú a udusenú ako hlávkovú kapustu) som použil, môžete veriť, no nemusíte, aj na prípravu halušiek; na „potlačenie“ sladšej chuti, som použil o niečo viac čMČK!!!
  8. s dužinovou „okrovej (béžovej)“ farby. Poznámka: je bohatá na minerálne látky, vitamíny a látky podporujúce trávenie. Poskytuje len málo energie (27 kcal/100 g) a preto je vhodná pri redukčnej diéte, nemá skoro žiadny tuk, ale veľké množstvo vlákniny. Obsahuje veľa draslíka, vápnika, fosforu, vitamínu C a karoténu; pomáha čistiť krv od kyseliny močovej a preto je vhodná pre ľudí trpiacich dnou alebo reumou.