Vajíčková omeleta
Omeleta s hubovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Variant dobrého úmyslu znásobený so všetkým, čo Vám prekáža, či dokonca zavadzia v
pohybe vo Vašom kuchynskom kráľovstve.
Deväťhodinový rozdiel medzi Pavlůvkami v slováckom regióne a tunajšou Peoriou ma
nemilosrdne vyháňa z mojeho, inak nanajvýš
obľúbeného „pelechu“, ale zaužívaný zvyk väčšiny nás „prdôchov“, velí skontroluj,
zorganizuj, ale aj preorganizuj a so všetkou úctou k
surovinovým či materiálovým prebytkom pretvor na nejakú chuťovo neodolateľnú
dobrotu. Tak ako aj v tomto mojom recepte.
2 porcie |
12-15 minút tepelná úprava |
Postup
- Na panvici s troškou rastlinného oleja som do sklovita orestoval šalotku a zelerové stonky pokrájané na „mesiačiky“, posypal ich soľou i čerstvo mletým čiernym korením a
- pridal k nim kúsky sterilizovaných húb; tentoraz som mal kombináciu šampiňónov a shiitake.
- Po zladení teplôt som do panvice pridal aj nepravidelné trojuholníčky mladej doslova „hodvábnej“ baby cuketky, posypal mocca lyžičkou čerstvo mletej rasce, premiešal a nechal tak 2-3 minúty podusiť, než som pokrájal
- zelený „trojboj“ z lístkov petržlenovej, zelerovej a ligurčekovej vňate, ktorým som
- posypal základné „dielo“, pridal kocku masla a nechal dodusiť.
- Na druhej, s troškou rozpusteného masla vymastenej, panvici som pripravil tenkú omelet z rozšľahaných vajíčok s PL vlažného mlieka, ktorej
- hornú tretinu som nechal previsnúť cez okraj, pod ktorý som rozložil hubovú plnku,
- posypal ju strúhaným syrom, zroloval do valčeka a
- rozkrojený servíroval, posypaný pokrájanou zelenou časťou póru. S krajcom domáceho chlebíka skutočne chutilo!
- Od suseda na ľavo k nám prevísajú konáre stromov kvitnúcich granátových jabĺk a postupne sa pretvárajú do plodov! … Nuž aj toto je jeden zo zázrakov prírody!