Vajíčková omeleta

Omeleta s hubovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variant dobrého úmyslu znásobený so všetkým, čo Vám prekáža, či dokonca zavadzia v pohybe vo Vašom kuchynskom kráľovstve. Deväťhodinový rozdiel medzi Pavlůvkami v slováckom regióne a tunajšou Peoriou ma nemilosrdne vyháňa z mojeho, inak nanajvýš obľúbeného „pelechu“, ale zaužívaný zvyk väčšiny nás „prdôchov“, velí skontroluj, zorganizuj, ale aj preorganizuj a so všetkou úctou k surovinovým či materiálovým prebytkom pretvor na nejakú chuťovo neodolateľnú dobrotu. Tak ako aj v tomto mojom recepte.

2
porcie
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na panvici s troškou rastlinného oleja som do sklovita orestoval šalotku a zelerové stonky pokrájané na „mesiačiky“, posypal ich soľou i čerstvo mletým čiernym korením a
  2. pridal k nim kúsky sterilizovaných húb; tentoraz som mal kombináciu šampiňónov a shiitake.
  3. Po zladení teplôt som do panvice pridal aj nepravidelné trojuholníčky mladej doslova „hodvábnej“ baby cuketky, posypal mocca lyžičkou čerstvo mletej rasce, premiešal a nechal tak 2-3 minúty podusiť, než som pokrájal
  4. zelený „trojboj“ z lístkov petržlenovej, zelerovej a ligurčekovej vňate, ktorým som
  5. posypal základné „dielo“, pridal kocku masla a nechal dodusiť.
  6. Na druhej, s troškou rozpusteného masla vymastenej, panvici som pripravil tenkú omelet z rozšľahaných vajíčok s PL vlažného mlieka, ktorej
  7. hornú tretinu som nechal previsnúť cez okraj, pod ktorý som rozložil hubovú plnku,
  8. posypal ju strúhaným syrom, zroloval do valčeka a
  9. rozkrojený servíroval, posypaný pokrájanou zelenou časťou póru. S krajcom domáceho chlebíka skutočne chutilo!
  10. Od suseda na ľavo k nám prevísajú konáre stromov kvitnúcich granátových jabĺk a postupne sa pretvárajú do plodov! … Nuž aj toto je jeden zo zázrakov prírody!