Omáčka Aioli

Autor receptu: amelie

Aioli je juhofrancuzska studena omacka, ktora sa podava k teplej varenej zelenine, k studenym masam, vajickam natvrdo alebo na dno taniera s rybacou polievkou. Je vyborna, ak sa pouziju spravne suroviny a dodrzi sa postup.

6
porcií
15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Cesnak osupeme a vyberieme zeleny prostriedok, ktory je nestravitelny. Rozdrvime ho v maziari s hrubozrnnou solou na jemnu kasicku. Zacneme slahat metlickou a pomaly prilievame olej, nesmieme prestat slahat. Ked je hmota hladka a kremovita, pridame zltok a slahame dalej, pricom prilievame olej, dokial ho nespotrebujeme. Aioli ma mat konzistenciu hustej majonezy. Do praveho aioli uz nic ine nepridavame. Pouzivajte iba kvalitny cesnak. Ak nemate fialovy, radsej pouzite domaci zo zahrady, nie cinsky.