Bábovka

Olejová bábovka

Autor receptu: nocka

Jemná olejová bábovka

20
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Cukor si rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu zmiešame s 3 žĺtkami a jedným celým vajcom do peny. Pridáme vanilkový cukor, postrúhanú citrónovú kôru, teplú vodu a dobre vyšľaháme (vodu pridávame pomaly za stáleho šľahania).
  2. V inej nádobe si z troch bielkov vyšľaháme tuhý sneh, a postupne do neho zašľaháme druhú polovicu cukru.
  3. Do vyšľahaných žĺtkov v bode 1. striedavo pridávame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a sneh. Nakoniec do cesta zamiešame olej.
  4. Z cesta si odlejeme časť, ktorú prifarbíme kakaom (asi 1/3). Polovicu bieleho cesta vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy, naň nalejeme hnedé cesto a znovu biele cesto.
  5. Bábovku vložíme do vopred vyhriatej rúry a pomaly pečieme.