Okrúhle kysnuté tvarohové koláče so slivkovým lekvárom (fotorecepty)
Autor receptu: elysa
Pekávam tieto koláče na plechu z bielej múky, ale dnes som sa s nimi pohrala- múky som si
namiešala a piekla som v tortových formách, aby boli krásne okrúhle...
30 minút príprava |
20+kysnutie minút na 180 °C |
Postup
- Z droždia, kryštálového cukru, hladkej múky a vlažného mlieka pripravíme kvások.
- Na cesto som zmiešala tieto múky: 25g ovsennej, 125g ražnej a 100g bielej hladkej múky, inak bežne ich pečiem z bielej múky. Múky preosejeme, pridáme cukor, štipku soli,vajce, masť, kvások a mlieko- toho toľko, koľko si múka "vypýta". Zamiesime cesto a necháme na teplom mieste kysnúť.
- Z tvarohu, žĺtka, práškového cukru, vanilky a citrónovej kôry pripravíme náplň.
- Vykysnuté cesto.
- Dve formy tortové- priemer 20cm, som vystlala papierom na pečenie.
- Cesto rozdelíme na dve časti.
- Po jednom vygúľame na veľkosť formy, bežne ich robím na plechu dva vedľa seba.
- Preložíme do foriem.
- Natrieme slivkovým lekvárom podľa chuti.
- Rozdelíme tvarohovú náplň, vidličkou roztlačíme po celom obvode.
- Pripravíme drobenku, ja si robím viac, potom ju mám v mrazničke stále pripravenú, netreba rozmrazovať, stačí len odsypať potrebné množstvo. Uvedené množstvo surovín by malo stačiť na tieto dva koláče, zmäknuté maslo, cukry a múku prstami spracovať a posypať koláče.Toto je moja z mrazáku.
- Posypať koláče drobenkou, nechať chvíľu podkysnúť a piecť vo vyhriatej rúre. Zabudla som odfotiť, tu sú už upečené koláče.
- Krájame po vychladnutí na trojuholníky.