Cesnakový ocot

Ocot s cesnakom a bobkovým listom (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Toto je super vychytávka. Takto pripravený ocot zjemní cesnakovú chuť a naopak, cesnak zlahodní ocot.* Navzájom si dajú iný rozmer. Bobkový list to všetko podtrhne. Pri použití je jedlo jemnejšie ochutené, pričom nestráca chuť ingrediencií, ktoré sú použité.

15 minút
príprava

Postup

  1. Nachystáme si sklenené fľaštičky od kečupu, olív a pod. Drevené špajle odrežeme na takú dĺžku, aby sa vošli do fľaštičky a tá sa dala uzatvoriť.
  2. Strúčiky cesnaku olúpeme. Bobkové listy, pokiaľ sú veľké, rozrežeme na polovice, aby vošli do fľaštičky.
  3. Na špajle po celej dĺžke striedavo napichujeme strúčik cesnaku a bobkový list.
  4. Špajľu opatrne vložíme do fľaštičky.
  5. Do fľaštičky nalejeme ocot až dovrchu.
  6. Fľaštičku uzatvoríme a odložíme. Necháme stáť cca 3 týždne, potom môžeme používať. Týmto octom ochucujeme jedlá, ktoré bežne dochucujeme octom aj cesnakom, napr. zemiaky nakyslo alebo iné prívarky. Pokrm má oveľa lepšiu chuť ako keď dochutíme čerstvým cesnakom a k tomu octom.
  7. Poznámka: Zvyknem si urobiť tento ocot do 3-4 fľaštičiek a keď začnem používať poslednú, robím ďalšiu dávku.