Cesnakový ocot
Ocot s cesnakom a bobkovým listom (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Toto je super vychytávka. Takto pripravený ocot zjemní cesnakovú chuť a naopak, cesnak zlahodní ocot.* Navzájom si dajú iný rozmer. Bobkový list to všetko podtrhne. Pri použití je jedlo jemnejšie ochutené, pričom nestráca chuť ingrediencií, ktoré sú použité.
Postup
- Nachystáme si sklenené fľaštičky od kečupu, olív a pod. Drevené špajle odrežeme na takú dĺžku, aby sa vošli do fľaštičky a tá sa dala uzatvoriť.
- Strúčiky cesnaku olúpeme. Bobkové listy, pokiaľ sú veľké, rozrežeme na polovice, aby vošli do fľaštičky.
- Na špajle po celej dĺžke striedavo napichujeme strúčik cesnaku a bobkový list.
- Špajľu opatrne vložíme do fľaštičky.
- Do fľaštičky nalejeme ocot až dovrchu.
- Fľaštičku uzatvoríme a odložíme. Necháme stáť cca 3 týždne, potom môžeme používať.
Týmto octom ochucujeme jedlá, ktoré bežne dochucujeme octom aj cesnakom, napr. zemiaky nakyslo alebo iné prívarky. Pokrm má oveľa lepšiu chuť ako keď dochutíme čerstvým cesnakom a k tomu octom.
- Poznámka: Zvyknem si urobiť tento ocot do 3-4 fľaštičiek a keď začnem používať poslednú, robím ďalšiu dávku.