Ochlebník (fotorecept)

Autor receptu: klaura

Podáva sa k Skalickému šumajstrovi ... :)

40 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si zarobíme kvások: droždie utrieme s cukrom, pridáme chlebovú striedku a vlažnú vodu. Necháme kvások nakysnúť.
  2. Zmiešame obe múky, pridáme nastrúhaný surový zemiak, kvások, soľ, razcu a s vlažnou vodou vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti.
  4. Každú časť roztlačíme na placku (na vymastenom plechu alebo tiež vymastenom pečiacom papieri), poukladáme a povtláčame nakrájanú údenú slaninu, nakoniec posypeme hrubou soľou a upečieme. Upečené ochlebníky potrieme pretlačeným cesnakom zavareným vo vode.
  5. Poznámka: Ja som zvyknutá kysnuté cesto klásť na nenamastený papier ... tu to ale nefungovalo ... papier sa mi prilepil a bol problém ... treba mastiť !!!! :)