Obyčajné obrátené bravčové rezne s grilovanou polentou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Moji chlapi milujú rezne,najradšej majú rezeň s rezňom :-) , tak som im pripravila obrátené bravčové rezne, celkom obyčajné, ničím navyše neochutené, vyprážané a potom ešte dokončené v trúbe. Ako prílohu som im spravila grilovanú polentu, ktorú tiež zbožňujú.

4
porcie
60 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Bravčové karé bez kosti, som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou a pokrájala na 4 asi na 2 cm vysoké rezne. Tuk som neodstránila, vypečie sa a budú veľmi šťavnaté po vypražení.
  2. Rezne som po obvode narezala po obvode, aby sa pri vyprážaní nepokrútili. Potom som ich naklepala asi na hrúbku 7 - 8 mm, aby bolo do čoho kusnúť :-)
  3. Naklepané rezne som osolila z oboch strán a nechala asi 1 hodinu odpočívať. Ničím som ich už neochucovala, ani čiernym korením, ani horčicou alebo niečim iným, aby vynikla ich prirodzená chuť.
  4. Kedysi som do rezňov pracne vklepávala strúhanku, už to tak nerobím, aj tak opadala. Položila som ich do strúhanky a vtlačila som ju do rezňov rukami z oboch strán, ešte aj dobre dlaňami utľapkala, potom sa ich obal pri vyprážaní pekne nafúkne a bude mať väčšie-menšie pľuzgieriky, nebude nechutne prilepený na rezeň.
  5. Obalené rezne v strúhanke som dávala na tanier.
  6. Do misy som rozbila 3 vajcia, jemne osolila, pridala som mlieko, rezne budú mať chrumkavejší a chutnejší obal. Všetko som spolu poriadne rozšľahala a rezne som obalila z oboch strán teraz vo vajciach - teda naopak.
  7. Pripravené rezne som vložila do rozpálenej masti, sprudka začala vyprážať asi 3-4 minúty, stiahla som plameň na stredný,...
  8. ...rezne som obrátila a voľne vypražila aj z druhej strany do zlato-červenej farby - asi 3- 4 minúty, je krásne vidieť, aký nadýchaný obal majú.
  9. Vypražené rezne som vložila hned do liatinového pekáča,...
  10. ...podliala som ich horúcim domácim vývarom z bravčových kostí,..
  11. ...na vrch som dala 50 gramov masla, ktoré rezne zjemní počas dalšej prípravy,...
  12. ...zakryla som všetko vrchom a vložila do trúby vyhriatej na 200 stupňov na 1 hodinu dusiť, kým sa vývar vsiakne do rezňov aj s maslom a perfektne ich ochutí.
  13. Na grilovaciu panvicu som dala asi 20 gramov masla - 2 tenké plátky, nechala som panvicu rozpáliť.
  14. Položila som na ňu pripravenú polentu a krátko som ju ogrilovala z oboch strán do zlato-žltej farby - asi 3 - 4 minúty. /20 gramov masla ide do uvarenej polenty/ Recept na celú prípravu grilovanej polenty dám zvlášť :-)
  15. Rezne pripravené týmto spôsobom sú veľmi jemné a lahodné, vynikajúco chutia. Dajú sa rôzne ochutiť podľa vlastnej kreativity, môžu sa pripraviť z kuracieho, hovädzieho, či iného mäsa, len potom treba upraviť čas prípravy v trúbe. Prajem dobrú chuť!