Slivkový koláč

Obrátený slivkový koláč s pudingom a kyslou smotanou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Upiecť tento na prípravu nenáročný koláč je výborná voľba. Prekvapí fantastický sviežou chuťou a zvládne ho každý začiatočník.

24 ks
porcií
50 minút
príprava
10+15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Slivky umyjeme a necháme odkvapkať.
  2. Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie, pokladáme prekrojené odkôstkované slivky reznou stranou nahor a posypeme práškovým cukrom. Rúru predhrejeme 200 stupňov a pečieme 10 minút.
  3. Ešte za horúca slivky posypeme detskou krupicou. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista, striedavo pridáme olej a teplé mlieko. Múku preosejeme, spojíme s práškom do pečiva a po lyžiciach vmiešame do vaječného základu. Cesto rovnomerne vylejeme na predpečené slivky.
  4. V rúre vyhriatej na 200 stupňov pečieme 15 minút do zlatista.
  5. Koláč necháme trocha vychladnúť a pomocou druhého plechu ho otočíme slivkami nahor.
  6. Puding: V troche mlieka rozhabarkujeme vanilkový puding. Zbytok mlieka dáme variť s cukrom a štipkou solí. Po zovretí vlejeme pripravený pudingový prášok a uvaríme hustý puding.
  7. Puding za horúca vylejeme na pripravený koláč.
  8. Kyslú smotanu vymiešame s vanilínovým cukrom a rozotrieme na puding, uhladíme.
  9. Nastrúhame hoblinky z čokolády a koláč posypeme. Dáme do chladničky stuhnúť.
  10. Pred podávaním pokrájame na kocky. Dobrú chuť.