Slivkový koláč
Obrátený slivkovo-makový koláč (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Bol bez posýpky, bez krému, bez polevy, ale vynikajúcou chuťou a jemnosťou predčil naše očakávania.
Postup
- Čisté slivky odkôstkujem a nakrájam na štvrtiny. Rozsypem ich rovnomerne na tukom vymastený a cukrom posypaný plech. Plech je okrúhly o priemere 23 cm.
- Na cesto šľahám zmäknuté maslo s práškovým cukrom, pridám celé vajce, štipku soli a šľahám. Prilejem acidko, nasypem ochutený mak a šľahám. Nakoniec zašľahám múku premiešanú s práškom do pečiva. Vznikne husté cesto.
- Hotové cesto rozotriem na slivky v plechu a zarovnám.
- Pečiem vo vyhriatej rúre na 170-175 stupňov 30 minút. Kontrola drevenou špajľou.
- Upečený koláč nechávam chvíľu vychladnúť a potom ho preklopím na podnos – aby slivky boli na vrchu koláča.
Nakrájam až po vychladnutí.