Slivkový koláč

Obrátený slivkovo-makový koláč (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Bol bez posýpky, bez krému, bez polevy, ale vynikajúcou chuťou a jemnosťou predčil naše očakávania.

Suroviny

Postup

  1. Čisté slivky odkôstkujem a nakrájam na štvrtiny. Rozsypem ich rovnomerne na tukom vymastený a cukrom posypaný plech. Plech je okrúhly o priemere 23 cm.
  2. Na cesto šľahám zmäknuté maslo s práškovým cukrom, pridám celé vajce, štipku soli a šľahám. Prilejem acidko, nasypem ochutený mak a šľahám. Nakoniec zašľahám múku premiešanú s práškom do pečiva. Vznikne husté cesto.
  3. Hotové cesto rozotriem na slivky v plechu a zarovnám.
  4. Pečiem vo vyhriatej rúre na 170-175 stupňov 30 minút. Kontrola drevenou špajľou.
  5. Upečený koláč nechávam chvíľu vychladnúť a potom ho preklopím na podnos – aby slivky boli na vrchu koláča. Nakrájam až po vychladnutí.