Jablkový zákusok

Obrátený jablkový zákusok s orechmi a so šľahačkou (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Stále z našich jabĺk... Chutný, rýchly, jednoduchý koláč.

Suroviny

Postup

  1. Jablká potrebujete v takom množstve, aby ste nimi pokryli dno plechu. Plech - dno aj boky - treba vyložiť papierom na pečenie, aby vám nevytiekla šťava z jabĺk, ak máte šťavnaté. Ja som vyložila papierom iba dno a boky som nastriekala olejom na pečenie.
  2. Očistené, ošúpané jablká narežem na osminky a husto poukladám na dno plechu 24 x 24 cm. Medzery nie je potrebné vypĺňať ďalšími jablkami. Uložené jablká posypem cukrom, mletými orechmi a navrch rozložím niekoľko malých kúskov masla. Do vyhriatej rúry na 180 stupňov dám piecť na 15 minút.
  3. Cesto si pripravujem, kým sa pečú jablká. Vajcia rozdelím na bielky a žĺtky. S cukrami vyšľahám bielky. Postupne do bielkov prišľahám po jednom žĺtky. Pridám múku s práškom do pečiva a lopatkou jemne vymiešam. Pridám aj vlašské mleté orechy a jemne premiešam. Cesto je nadýchané, jemné.
  4. Zapečené jablká vyberiem z rúry a pekne na nich rozotrieme hotové cesto. Vrátim do rúry a pečiem na 180 stupňov ešte 20 minút. Kontrolujem. Každý podľa svojej rúry.
  5. Upečený koláč som hneď ostrým nožom obrezala od bokov plechu, na ktorom sa piekol. Nechám vychladnúť. Opatrne obrátim - prevrátim na pripravenú tácku, aby jablká boli navrchu. Papier, na ktorom sa piekol koláč stiahnem preč.
  6. Šľahačku si pripravím - vyšľahám podľa návodu. Natriem navrch koláča, na jablká. Ozdobím podľa vlastného vkusu. Narežem a prajem dobrú chuť.