Jablkový zákusok
Obrátený jablkový zákusok s orechmi a so šľahačkou (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Stále z našich jabĺk...
Chutný, rýchly, jednoduchý
koláč.
Postup
- Jablká potrebujete v takom množstve, aby ste nimi pokryli dno plechu. Plech - dno aj boky - treba vyložiť papierom na pečenie, aby vám nevytiekla šťava z jabĺk, ak máte šťavnaté. Ja som vyložila papierom iba dno a boky som nastriekala olejom na pečenie.
- Očistené, ošúpané jablká narežem na osminky a husto poukladám na dno plechu 24 x 24 cm. Medzery nie je potrebné vypĺňať ďalšími jablkami. Uložené jablká posypem cukrom, mletými orechmi a navrch rozložím niekoľko malých kúskov masla. Do vyhriatej rúry na 180 stupňov dám piecť na 15 minút.
- Cesto si pripravujem, kým sa pečú jablká. Vajcia rozdelím na bielky a žĺtky. S cukrami vyšľahám bielky. Postupne do bielkov prišľahám po jednom žĺtky. Pridám múku s práškom do pečiva a lopatkou jemne vymiešam. Pridám aj vlašské mleté orechy a jemne premiešam. Cesto je nadýchané, jemné.
- Zapečené jablká vyberiem z rúry a pekne na nich rozotrieme hotové cesto. Vrátim do rúry a pečiem na 180 stupňov ešte 20 minút. Kontrolujem. Každý podľa svojej rúry.
- Upečený koláč som hneď ostrým nožom obrezala od bokov plechu, na ktorom sa piekol. Nechám vychladnúť. Opatrne obrátim - prevrátim na pripravenú tácku, aby jablká boli navrchu. Papier, na ktorom sa piekol koláč stiahnem preč.
- Šľahačku si pripravím - vyšľahám podľa návodu. Natriem navrch koláča, na jablká. Ozdobím podľa vlastného vkusu. Narežem a prajem dobrú chuť.