Jablkový zákusok
Obrátený jablkový zákusok (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Sezóna jabĺk v plnom prúde, ponúkam
zákusok, ktorý neomrzí a nesklame...
33 porcií |
70 minút príprava |
20-25 minút na 190 °C |
Postup
- Suroviny na cesto.
- Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do hustej peny, postupne po lyžiciach pridávame teplú vodu, premiešame. Múku, prášok do pečiva preosejeme a vmiešame po častiach do žĺtkového základu. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zapracujeme po lyžiciach varechou do cesta.
- Jablká ošúpeme, nastrúhame na strúhadle, pokvapkáme citrónovou šťavou pridáme škoricový a vanilínový cukor, premiešame.
- Hlboký plech 25x35 cm vyložíme alobalom, uložíme jablkovú plnku. Na vrch vylejeme pripravené cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 25 minút.
- Po upečení za horúca preklopíme upečený korpus pomocou druhého plechu jablkovou stranou nahor. Stiahneme alobal necháme úplne vychladnúť. Príprava krému: V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok, vanilkovú esenciu a žĺtky. Zbytok mlieka s cukrom dáme variť. Po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Za horúca po častiach vmiešame 150 g čerstvého zmäknutého masla. Prelejeme do sklenenej misy a necháme vychladnúť. Po vychladnutí mixérom premiešame, pridáme zvyšok nakrájaného masla. Vznikne jemný nadýchaný krém, ktorým potrieme jablkovú plnku, uhladíme. Dáme do chladničky stuhnúť.
- Čokoládu nasekáme nadrobno, zalejeme horúcou smotanou a miešame do rozpustenia.
- Čokoládovou polevou polejeme vrch zákuska a odložíme do chladničky.
- Po stuhnutí nakrájame na rezy, dobrú chuť.
- A ešte niečo k tomu...