Jablkový zákusok

Obrátený jablkový zákusok (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Sezóna jabĺk v plnom prúde, ponúkam zákusok, ktorý neomrzí a nesklame...

33
porcií
70 minút
príprava
20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto.
  2. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do hustej peny, postupne po lyžiciach pridávame teplú vodu, premiešame. Múku, prášok do pečiva preosejeme a vmiešame po častiach do žĺtkového základu. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zapracujeme po lyžiciach varechou do cesta.
  3. Jablká ošúpeme, nastrúhame na strúhadle, pokvapkáme citrónovou šťavou pridáme škoricový a vanilínový cukor, premiešame.
  4. Hlboký plech 25x35 cm vyložíme alobalom, uložíme jablkovú plnku. Na vrch vylejeme pripravené cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 25 minút.
  5. Po upečení za horúca preklopíme upečený korpus pomocou druhého plechu jablkovou stranou nahor. Stiahneme alobal necháme úplne vychladnúť. Príprava krému: V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok, vanilkovú esenciu a žĺtky. Zbytok mlieka s cukrom dáme variť. Po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Za horúca po častiach vmiešame 150 g čerstvého zmäknutého masla. Prelejeme do sklenenej misy a necháme vychladnúť. Po vychladnutí mixérom premiešame, pridáme zvyšok nakrájaného masla. Vznikne jemný nadýchaný krém, ktorým potrieme jablkovú plnku, uhladíme. Dáme do chladničky stuhnúť.
  6. Čokoládu nasekáme nadrobno, zalejeme horúcou smotanou a miešame do rozpustenia.
  7. Čokoládovou polevou polejeme vrch zákuska a odložíme do chladničky.
  8. Po stuhnutí nakrájame na rezy, dobrú chuť.
  9. A ešte niečo k tomu...