Obrátený jablkový koláč - Tarte Tatin
Autor receptu: menet
Rýchly koláč - pochádza z Francúzska. Cesto sa dá nahradiť aj lístkovým cestom.
Postup
- Korpus: Maslo, cukor, žĺtka, kôra, vanilku a soľ vyšľaháme do svetlo žltej peny. Pridáme múku s kypriacim práškom a vypracujeme hladké cesto. Dáme ho na 30 minút do ladničky.
- Náplň: formu vymastíme maslom. Na panvici rozpustíme cukor na karamel a opekáme na ňom na mesiačiky nakrájané jabĺká (šestiny al. osminy jabĺčok).
- Opečené jablká vyložíme na dno formy. Karamel, ktorý zostal na panvici pridáme k jablkám. Vyvaľkáme cesto podľa priemeru formy a jablká cestom prikryjeme.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C do zlatova. Dĺžka pečenia záleží od hrúbky cesta - 20 až 30 minút.
Potom necháme chvíľu ochladnúť a vyklopíme na tanier.