Obrátený jablkový koláč - Tarte Tatin

Autor receptu: menet

Rýchly koláč - pochádza z Francúzska. Cesto sa dá nahradiť aj lístkovým cestom.

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Maslo, cukor, žĺtka, kôra, vanilku a soľ vyšľaháme do svetlo žltej peny. Pridáme múku s kypriacim práškom a vypracujeme hladké cesto. Dáme ho na 30 minút do ladničky.
  2. Náplň: formu vymastíme maslom. Na panvici rozpustíme cukor na karamel a opekáme na ňom na mesiačiky nakrájané jabĺká (šestiny al. osminy jabĺčok).
  3. Opečené jablká vyložíme na dno formy. Karamel, ktorý zostal na panvici pridáme k jablkám. Vyvaľkáme cesto podľa priemeru formy a jablká cestom prikryjeme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C do zlatova. Dĺžka pečenia záleží od hrúbky cesta - 20 až 30 minút. Potom necháme chvíľu ochladnúť a vyklopíme na tanier.